Сте се вакцинирале против КОВИД-19? Тогаш мора да ги знаете одговорите на овие седум прашања

Се повеќе луѓе се одлучуваат да се вакцинираат против болеста КОВИД-19, а со самото тоа се јавуваат и некои дилеми како да се однесуваме по вакцинирањето.

Ова се стручни одговори на најчестите прашања поврзани со имунизацијата против КОВИД-19, односно што треба да знаете откако ќе ја примите својата доза заштита против коронавирусот.

  • Ако сум вакциниран против SARS-CoV-2 вирусот, морам ли и натаму да носам маска, да одржувам дистанца и да ги почитувам останатите превентивни мерки?

Со оглед на моментално ограничените информации за тоа во која мера вакцината влијае на самото ширење на вирусит, колку долго трае заштитата создадена по вакцинирањето, вакцинираните лица би требало да се придржуваат до сите моментални препораки за да се заштитат себе и другите, вклучувајќи:

  1. Носење маска
  2. Одржување физичко растојание од најмалку два метра од други лица
  3. Избегнување на поголеми социјални собирања
  4. Често миење раце
  5. Придржување до насоките на работно место, училиште, јавен простор, патувања
  • Дали по примање на КОВИД-19 вакцина ќе имам позитивен ПЦР или антигенски тест на SARS-CoV-2 како последица од вакцинирањето?

Моментално одобрените вакцини против КОВИД-19 не можат да предизвикаат позитивен резултат на тестовите (ПЦР и антигенски тест) кои се користат за утврдување на моментална инфекција со коронавирусот.

  • Каде и како се пријавуваат несакани ефекти од вакцинирањето?

Несаканите ефекти од вакцинирањето може да се пријават кај матичниот лекар, кој треба да ја информира Агенцијата за лекови и медицински помага на СРМ или Институтот за јавно здравје каде се следат и анализираат нуспојавите од вакцините.

  • Смее ли на денот на примање на вакцината да се користат и други лекови кои лицето ги користи за претходно дијагностицирани болести?

Смеат и требаат: вакцинирањето не влијае на земањето на редовните терапии.

  • Ако некој се зарази со вирусот SARS-CoV-2 по примање на првата доза вакцина, колку долго треба да чека за да ја прими и втората доза вакцина?

Вакцинацијата не смее да се спроведува за време на изолација, а откако лицето ќе излезе од вакцинација, може да ја прими и втората доза доза (периодот помеѓу првата и втората доза не смее да биде покус од 21 ден за Фајзер вакцината, а за останатите 28 дена).