СТОМАТОЛОЗИТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ: Овие се најчестите проблеми со забите по пандемијата

Пандемијата, најавата за рецесија и други секојдневни ситуации предизвикаа стрес кај многумина. Според стоматологот Алберт Кумбс, еден одговор на стресот е крцкањето или чкрипењето со забите.

Поради пандемијата со коронавирусот, многу здравствени прегледи и контроли се ставени на чекање. Освен што здравствените работници беа презафатени со вирусот, а болниците полни со пациенти, некои луѓе избегнуваа посета на стоматолог поради страв од контакт со ковидот во јавни простори.

Кога ситуацијата почна да се враќа в нормала, стоматолозите воочиле проблеми кои се резултат на пропуштени стоматолошки прегледи. Ова се најчестите проблеми со кои се соочиле луѓето.

Чкрипење со забите

Пандемијата, најавата за рецесија и други секојдневни ситуации предизвикаа стрес кај многумина. Според стоматологот Алберт Кумбс, еден одговор на стресот е крцкањето или чкрипењето со забите. Ова е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат стоматолозите во последно време. Кога чкрипите забите, ја оштетувате глеѓта и создавате вертикални или хоризонтални фракции во забот.

“Во зависност од видот на фрактурата, можеме да направиме голема пломба, коренски канал или дури и да треба да го извадиме забот затоа што тој бил толку оштетен“, вели д-р Кумбс.

Оваа состојба се нарекува бруксизам, а ако проблемот е чест и доволно тежок може да доведе до нарушувања на вилицата, главоболки, оштетени заби и други проблеми, а потоа нужно бара лекување. Стоматолозите ќе ви препорачаат да ги отстраните или контролирате изворите на вашиот стрес или ќе спроведат одредена забна терапија.

Повеќе кариес

“Воочивме поголема стапка на кариес и мислиме дека тоа има многу врска со промената на начинот на живот на луѓето“, вели стоматологот Ричард Липари. Таа промена предизвикана од пандемијата е поврзана со поминување повеќе време дома, со целосен пристап до вашиот фрижидер и кујната.

“Мислам дека луѓето тогаш постојано нешто грицкаа, особено храна што можеби не ја јаделе така рутински кога оделе на работа или на работа“, потенцира д-р Липари.

Оваа промена на начинот на живот, која за многумина вклучува често консумирање слатка храна и засладени или газирани пијалаци, доведува до поголема стапка на кариес.

Недостаток на заби

Според д-р Кумбс, еден од најголемите проблеми што го гледа кај своите повозрасни пациенти е недостатокот на заби, што може да биде резултат на голем број нелекувани проблеми. Според Меѓународното здружение за стоматологија, на речиси 40 милиони Американци им недостасуваат или сите горни или сите долни заби. Како што велат стоматолозите, на околу 23 милиони луѓе им недостасуваат сите заби, а на околу 178 милиони луѓе им недостасува барем еден заб.

Дури и еден заб што недостасува може да создаде поголеми проблеми, како истрошеност на околните заби. На крајот, ова може да доведе до уште поголемо губење на забите. “Ако ви недостигаат два заба на десната страна, на крајот ќе ја фаворизирате левата страна“, вели д-р Кумбс.