Стресот на работа придонесува за развој на ментална болест

Лицата кои имаат стресна работа се изложени на поголем ризик од развој на чести ментални нарушувања

Резултатите од новото истражување укажуваат на тоа дека лицата кои имаат стресна работа се изложени на поголем ризик од развој на чести ментални нарушувања.

Се смета дека околу 14 проценти од новите случаи на депресија, анксиозни пореметувања и други ментални заболувања може да се спречат со отстранување на стресот на работното место

Сепак, и некои претходни студии ги поврзуваа стресот на работното место со телесните и ментални здравствени проблеми.

Ова истражување покажало дека одговорната работа, ниската контрола и големиот стрес на работното место, претставуваат значаен независен предзнак за идна појава на ментални болести.

Исто така, се покажало дека стресот на работното место има долгорочни лични, организациски и општествени последици, пишува „Lancet Psychiatry“.