Строгите диети може да предизвикаат несоница

Строгите диети и недоволниот внес на храна воопшто можат да доведат до проблеми со спиењето, додека, од друга страна, недостатокот на сон на долги патеки може да влијае на зголемување на телесната тежина и појава на инсулинска резистенција.

 

Неадектватната исхрана лошо влијае на квалитетот на сон, додека истовремено неповолно се одразува и на расположението. Имено, одделни истражувања спроведени на животни и луѓе покажале дека пренизок внес на калории предизвикува испрекинат сон и намалување на траењето на длабокиот сон во текот на ноќта.

Едно четиринеделно истражување во кое учествувале 10 млади жени, исто така, покажало дека строгите диети го скратуваат траењето на длабокиот сон, како и дека на учесничките кои јаделе недоволно им требало повеќе време да заспијат навечер.