СТРУЧЊАЦИТЕ ОБЈАСНУВААТ зошто се против трајно летно сметање на времето

Стандардното време, односно кога ги поместуваме часовниците наназад во есен, е многу поблиску до сончевиот дневен и ноќен циклус. Ова е циклусот кој со векови го одредувал нашиот телесен часовник, нагласуваат експертите.

Почна зимското сметање на времето, часовниците се помесетени еден час наназад. На пролет повторно се враќаат на летно сметање на времето. Веќе некое време се зборува за укинување на поместувањето на часовникот, а експертите сметаат дека трајното летно сметање на времето може да му наштети на здравјето.

Во САД се повеќе луѓе ја поддржуваат оваа идеја. Американскиот Сенат усвои Закон за заштита од Сонце и ако се воведе, летното сметање на времето во Америка би станало трајно. Флорид уште во 2018 година изгласа воведување на трајно летно сметање на времето, но се уште не може да стапи на сила додека не стане сојузен закон.

Но, се поголем број на експерти тврдат дека поместувањето на сказалките нанапред во пролет има негативно влијание врз здравјето. Истражувањата во изминатите 25 години покажале дека промената од еден час ги нарушува ритамите на телото усогласени со ротацијата на Земјата, а се расправа и за тоа дали летното сметање на времето е генерално добра работа.

Стандардното време, односно кога ги поместуваме часовниците наназад во есен, е многу поблиску до сончевиот дневен и ноќен циклус. Ова е циклусот кој со векови го одредувал нашиот телесен часовник, нагласуваат експертите.

Истражувањата покажале дека поместување на часовниикот во пролет го зголемува ризикот од дијабетес, срцеви заболувања и мозочен удар, ги влошува нарушувањата на расположението како депресија, влијае на дигестивниот и ендокриниот систем и го скратува времетраењето на спиењето. Може да го намали и очекуваниот животниот век.