СТРУЧЊАЦИТЕ ЗА ВИРУСИ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Новата варијанта на коронавирусот е закана за оваа група на луѓе

Новата варијанта на вирусот КОВИД-19, претставува закана за оние кои не се вакцинирани, информураат експертите.

За многумина, пандемијата се чини завршена, рестораните и кафулињата се отворени, администрацијата се врати на работа, но опасноста и натаму демне, а новата варијанта на вирусот која претставува опасна закана и се води под името Делта, многу полесно се шири и е позаразана.

Д-р Ашиш Џа, декан на универзитетот Браун, школа за јавно здравство вели дека има да соопшти добри, но и лоши вести: може да бидете во опасност и вие и вашите деца.

ДЕЛТА ВАРЈАНТАТА ПРЕТСТАВУВА ЗАКАНА ЗА СИТЕ КОИ НЕ СЕ ВАКЦИНИРАНИ, ПА И ЗА ДЕЦАТА

“Оваа варијанта е многу позаразана од се што до денес сме виделе. Моментално е главна за инфекциите во Англија и чини 90%, оти едноставно ги надмина и прегази сите претходни варијанти“, вели д-р Џа.

Се работи за исклучително заразна варијанта, но добра вест е дека сте кои се вакцнирани остануваат заштитени, оти вакцините успешно делуваат и пртив оваа варијанта. Но, голем е бројот на оние кои не се вакцинирани, а тука се вклучении децата. Тој јасно советува да се вакцинираат што повеќе луѓе, за да се победи и оваа варијанта.

ВАЖНО Е ДА СЕ ОДРЕДИ ОД КАДЕ ПОТЕКНУВА ВИРУСОТ

“Ова е одвратна епидемија и мора да дознаеме од каде е дојден вирусот, од бројни причини, а една од нив е тоа што со таа информација ќе се помогне да се спречи повторување на вакво сценарио. Ако навистина вирусот ‘побегнал’ од лабораторија, тоа значи дека мораме добро да размислиме и за подобра заштита и за безбедност на многу повисоко ниво“, потенцираат стручњаците.

ВИРОЛОЗИТЕ СЕ СОГЛАСУВААТ ДЕКА НА ГЛОБАЛНО НИВО НЕ ЧЕКА УШТЕ МНОГУ БОРБА

“Научивме многу за оваа пандемија и како таа да се спречи, научивме дека вакцина може многу брзо да се развие, ако научниците така одлучат. Научивме дека уште многу е потребно да знаеме за тоа како пандемијата се развива. Ако сакаме да излеземе од глобалната пандемија, мора да бидеме многу подобро координирани. Има земји каде состојбата е значајно подобрена, но и такви каде се уште се води тешка битка со вирусот. Сега сфативме една важна лекција – без без глобална коориднација, малку може а се постигне во вакви сложени ситуации“, додава д-р Џа.

МОМЕНТАЛНО НЕ МОРА ДА РАЗМИСЛУВАТЕ ЗА ТРЕТА ДОЗА ВАКЦИНА

Д-р Џа објаснува дека сегашните вакцини се многу добри и издржливи, па смета дека на повеќето нема да им биде потребна трета доза вакцина оваа година, но до тоа може да дојде идната година – ако податоците покажат дека бројот на заразени повторно се зголемува.

КАКО ДА СЕ ОСТАН БЕЗБЕДЕН ДО КРАЈОТ НА ПАНДЕМИЈАТА?

Следете ги советите на експертите за што побрзо да стигнеме до крајот на оваа грда приказна, вакцинирајте се, носете маска, не патувајте, дистанцирајте се и избегнувајте големи собири.