Светот е опседнат со диети: А еве каде оди сета МАСНОТИЈА кога слабеете!

Светот веќе извесно време е опседнат со диети, губење килограми, а повторно малкумина од нас всушност знаат каде исчезнува масното ткиво од нашето тело

Дури и 150 доктори, нутриционисти и тренери, а кои биле дел од една анализа, не го знаеле одговорот на ова прашање.Најчестата заблуда е дека маснотиите се претвораат во енергија. Некои одговори биле и дека се  претвораат во мускули, а други претпоставувале дека излегуваат низ дебелото црево. Само тројца од испитаниците одговориле точно.

Двајцата научници – Рубен Мирман и Ендрју Раун, објасниле дека маснотиите се претвораат во јаглен диоксид и вода. Издишувате јаглен диоксид, а водата излегува од телото преку потта и урината.

Ако загубите 10 килограми масти, точно 8,4 килограми излегуваат низ вашите бели дробови, а 1, 6 килограми остануваат во облик на вода. Со други зборови, речиси сите килограми кои ги губиме ги издишуваме.

Речиси се што ќе изедеме излегува низ белите дробови – јаглехидратите и маснотијата која организмот ја вари излегуваат од телото во облик на јаглерод диоксид и вода. Истото се случува и кога станува збор за алкохолот. Протеините ја делат истата судбина, освен мал дел кој се претвора во уреа, која, пак, се исфрла со урината.

Ако внесете 3, 5 килограми храна и вода во телото со 600 г кислород, тогаш од телото морате да исфрлите 4,1 килограм за да не се здебелите, а и повеќе ако сакате да ослабете. За да загубите 100 г масти морате да издишете 280 г јаглерод диоксид.

Меѓутоа, дали сега тоа значи дека ако сакате да ослабете морате само да дишете? За жал, не. Единствен начин да го зголемите количеството на јаглерод диоксид во телото е да го зголемите движењето на мускулите.

Затоа најдобар начин да ослабете е да почнете да пешачите. На тој начин за три пати ќе го забрзате метаболизмот.