Светски ден на црниот дроб, 19 април 2023 година | Мерки за здрав црн дроб

Како втор по големина и највитален орган во човечкото тело, црниот дроб игра неколку функции кои вклучуваат но не се ограничени на метаболизам, варење, имунитет, филтрација на токсини и складирање на витамини, минерали, гликоза итн. Иако црниот дроб има единствена карактеристика на само-заздравувањето, каде што може повторно да расте или да се регенерира откако ќе биде оштетен до 60 до 70%, какви било абнормалности во црниот дроб може да доведат до сериозни здравствени компликации.

Светскиот ден на црниот дроб (WLD) е глобален здравствен настан кој се одбележува секоја година на 19 април со намера да се подигне свеста за заболувањето на црниот дроб кај пошироката јавност. Активностите што се спроведуваат на овој ден за подигање на здравствената свест се организираат со здруженија на различни меѓународни и локални владини групи. Светскиот ден на црниот дроб се фокусира на активности кои се однесуваат на едукација на луѓето за сериозноста, рано откривање и превенција на болести на црниот дроб.

Како втор по големина и највитален орган во човечкото тело, црниот дроб игра неколку функции кои вклучуваат но не се ограничени на метаболизам, варење, имунитет, филтрација на токсини и складирање на витамини, минерали, гликоза итн. Иако црниот дроб има единствена карактеристика на само-заздравувањето, каде што може повторно да расте или да се регенерира откако ќе биде оштетен до 60 до 70%, какви било абнормалности во црниот дроб може да доведат до сериозни здравствени компликации.

Тема на Светскиот ден на црниот дроб 2023 година

Оваа година, 2023 година, темата на Светскиот ден на црниот дроб е „Бидете внимателни, правете редовни контроли на црниот дроб, замастен црн дроб може да влијае на секого“. Темата се фокусира да ја нагласи практиката на редовни контроли на црниот дроб, бидејќи замастен црн дроб може да влијае на секого, без оглед на факторите на ризик како што се дебелина (прекумерна тежина), отпорност на инсулин (дијабетес) и прекумерна потрошувачка на алкохол. Неодамнешните студии во Индија покажаа дека 75% од безалкохолните масни заболувања на црниот дроб (NAFLD; заболување на црниот дроб предизвиканi кај пациенти кои пијат малку или воопшто не пијат алкохол) се забележани кај пациенти со низок индекс на телесна маса (<25 kg/m2).

Важноста на Светскиот ден на црниот дроб (WLD)
На глобално ниво, околу 20 милиони луѓе годишно умираат поради болести на црниот дроб, од кои причините поврзани со цироза сочинуваат само половина, а останатите се предизвикани од вирусен хепатитис и хепатоцелуларен (црн дроб) рак. Заедно, цирозата и ракот на црниот дроб сочинуваат 3,5% од сите смртни случаи (смрт) ширум светот, каде што цирозата е моментално 11-та најголема причина, а ракот на црниот дроб е 16-та голема (глобално) и 10-та (во Индија) причина за смрт.

Глобалната популација на алкохоличари е приближно 200 крори, од кои 7,5 до 10 крори се изложени на ризик од заболување на црниот дроб поврзано со алкохол. Покрај ова, 200 крори возрасни се дебели/со прекумерна тежина, а 40 крори се дијабетичари, кои се сметаат за фактори на ризик за безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD) и хепатоцелуларен карцином. Додека глобалната преваленца на вирусен хепатитис продолжува да биде висока, повредата на црниот дроб предизвикана од лекови станува водечка причина за акутен хепатитис. Во споредба со 2005 година, до 2030 година ќе има зголемување од 35% на нови случаи на годишно ниво.

Зголемувањето на бројките се должи на недостаток на свест за сериозноста на болеста, поврзаните фактори на ризик и превенцијата. На овој ден, експертите од хепатолошките братства, вклучително и креаторите на здравствената политика и приватните хепатолози/хепато-онко хирурзи, чекорат напред за да ја осветлат јавноста за ризикот од заболување на црниот дроб и нејзина превенција, вклучително и промена на исхраната и начинот на живот. Покрај тоа, WLD, исто така, им дава можност на луѓето да научат повеќе за симптомите на заболување на црниот дроб и важноста на рано откривање, бидејќи повеќето заболувања на црниот дроб се асимптоматски.

Мерки за здрав црн дроб
Човечкиот црн дроб е примарен орган на телото за детоксикација.

Следниве се неколку мерки кои помагаат во одржување на здрав црн дроб.

Конзумирајте здрава и урамнотежена исхрана богата со протеини и влакна

Медитеранската исхрана вклучува интегрални житарки, зеленчук, овошје, јаткасти плодови, маслиново масло, риба

Редовно вежбање и медитација за намалување на стресот


Воздржете се од алкохол и пушење


Избегнувајте само-лекување
Вакцинација на време
Одржувајте здрава тежина

Меѓу природните извори на витамин Д е мрсната риба, жолчка од јајце, црвено месо, црниот дроб и млечни производи.

Избегнувајте споделување на контаминирани игли и незаштитен секс