Светски ден за борба против дијабетесот-14 ноември

ЗНАЈТЕ ГО ВАШИОТ РИЗИК, ЗНАЈТЕ ГО ВАШИОТ ОДГОВОР

1 од 10 возрасни луѓе во светот има дијабетес. Над 90% имаат дијабетес тип 2. Скоро половина се уште не се дијагностицирани. Во многу случаи, дијабетесот тип 2 и неговите компликации може да се одложат или спречат со усвојување и одржување на здрави навики. Познавањето на вашиот ризик и што да направите е важно за поддршка на превенцијата, раната дијагноза и навременото лекување.

ПРИСТАП ДО НЕГА ЗА ДИЈАБЕТЕС
Превенцијата на дијабетес тип 2 и компликации поврзани со дијабетес е во фокусот на последната година од темата на Светскиот ден на дијабетес 2021-2023 Пристап до грижа за дијабетес. Дознајте повеќе и поддржете ја кампањата.

ПОДДРЖЕТЕ ГО НАШИОТ ПОВИК ЗА АКЦИЈА ДО КРЕЈАЧИТЕ НА ПОЛИТИКАТА
Учествувајте во повикот за акција на Светскиот ден на дијабетес 2023 година. Испратете писмо до вашиот национален министер за здравство или Постојана мисија во Обединетите нации во Женева користејќи ја нашата онлајн алатка и замолете ги да посветат повеќе ресурси за да помогнат во постигнувањето на целите за покриеност со дијабетес на Светската здравствена организација (СЗО) до 2030 година.

РАЗБИРАЊЕ НА ДИЈАБЕТЕСОТ
Разбирањето на дијабетесот е првиот чекор кон негово управување и спречување. IDF школата за дијабетес разви нова онлајн-образовна платформа за да им помогне на луѓето со дијабетес и на оние кои се грижат за нив да донесат информирани одлуки за нивната состојба.

1 од 10 ВОЗРАСНИ ЖИВЕАТ СО ДИЈАБЕТЕС
Десеттото издание на атласот за дијабетес на IDF открива дека 537 милиони возрасни луѓе ширум светот живеат со дијабетес

ИНСУЛИН НА 100
Развојот на терапевтскиот инсулин во 1921 година беше значаен чекор напред во историјата на медицината. Проверете ја нашата посветена платформа и споделете ја вашата приказна за дијабетес.

ЗНАЈ ГО ВАШИОТ РИЗИК
ОД ТИП 2 ДИЈАБЕТЕС
Првиот чекор за спречување на дијабетес тип 2 е да се знае вашиот ризик. Дознајте преку нашата интерактивна алатка.

пријави сеТУКА