СЗО: Бројот на заразени со коронавирус во светот повторно расте

Вкупниот број на потврдени заразени со новиот коронавирус од почетокот на пандемијата достигна 455 милиони, а евидентирани се шест милиони смртни случаи.

Неделниот број на заразени со коронавирус во светот се зголеми за прв пат од крајот на јануари, објави вчера Светската здравствена организација.

Во втората недела од март бројот на новозаразени е за осум отсто поголем во однос на претходната недела. Во седмицата од 7. до 13. март, пријавени се повеќе од 11 милиони нови случаи на КОВИД-19 и 43.000 смртни случаи од КОВИД-19 или со КОВИД-19.

Раст на бројот на случаи во однос на претходната недела е забележан особено во регионите на западниот Пацифик, 29 отсто и Африка, 12 отсто. Во Европа е забележан неделен пораст од два проценти.

Бројот на случаи е намален во источниот Медитеран, југоисточна Азија, како и во Северна и Јужна Америка.

Вкупниот број на потврдени заразени со новиот коронавирус од почетокот на пандемијата достигна 455 милиони, а евидентирани се шест милиони смртни случаи.