СЗО: Електронските цигари се штетни

Електронските цигари се „неспорно штетни“ и треба да се регулира нивната употеба, покажува извештајот кој го претстави Светската здравствена организација во Рио де Жанеиро.

Тие се состојат во тоа да се вдишуваат испарувањата настанати со греење на висока температура на течноста во електронската цигара, а таа течност најчесто содржи никотин, предупреди СЗО. Популарноста на овие цигари порасна која се појавија на пазарот во средината 2000-те години, особено меѓу младите. Иако овие цигари оној кој ги користи го изложуваат на помало количество токсични супстанци од обичните цигари, тие, исто така, претставуваат ризик за здравјето се наведува во извештајот на СЗО.

СЗО наведува дека иако нивото на ризик врзано за електронските цигари не е до крај измерено, таа изложеност на никотинот е „неспорно штетна“ и треба да биде ограничена.

Организацијата укажува на постоечката закана која ја претставуваат дезинформациите на тутунската индустрија за електронските цигари. Кон крајот на минатиот месец Сан Франциско во Калифорнија стана првиот американски град на чија територија е забранета продажбата на електрични цигари. Кина која има најголем број пушачи во светот планира да ги заостри прописите поврзани со нивната употреба. Од консумирање тутун секоја година умираат милиони луѓе во светот, наведува агенцијата Франс прес.