СЗО: Не е сигурно дека научниците ќе можат да направат ефикасна вакцина

Не е сигурно дека научниците ќе успеат да направат ефикасна вакцина против новиот коронавирус кој ја предизвика пандемијата КОВИД-19 и може да помине и цела година пред да успеат во тоа, предупреди шефот на Светската здравствена организација (СЗО).

Обраќајќи се преку видео-врска на членовите на Европскиот парламент кои се членови на Одборот за јавно здравје, Тедрос Аданом Гебрејесус рече дека таква вакцина биде развиена, таа мора да стане јавно добро достапно за сите.

“Би било многу тешко со сигурност да се каже дека ќе имаме вакцина“, вели Тедрос. “Никогаш не сме имале вакцина против коронавирус. Тоа значи дека оваа ќе биде прва  кога ќе биде иновирана, а се надеваме дека ќе биде направена“.

Тој рече дека СЗО веќе има повеќе од 100 кандидати за вакцина од кои еден кандидат е во поодмината фаза на развој.

“Во надеж дека ќе има вакцина, проценката е дека би можеле да ја имаме во рок од една година. Ако се забрза, може да потрае и неколку месеци помалку. Тоа го велат научниците“, изјави Тедрос.