СЗО објави прв список на габични патогени кои претставуваат најголема закана за човечкото здравје

Излегувајќи од сенката на пандемијата на бактериска антимикробна резистенција, габичните инфекции се шират и се повеќе се отпорни на лекувањето.

Светската здравствена организација (СЗО) ја состави првата листа на габични патогени кои претставуваат најголема закана за здравјето на луѓето, предупредувајќи дека некои соеви стануваат се поотпорни на лекови и стануваат се пораширени.

Телото на ОН, кое има слични списоци за вируси и бактерии, објави дека габичните инфекции и нивната зголемена отпорност на лекување претставуваат се поголем ризик.

Историскиот недостаток на фокусот на опасноста од габични патогени значи дека постојат големи празнини во знаењето, како и недостатоци во следењето, лекувањето и дијагнозата.

Било тешко дури и да се проценат размерите на заканите поради недостатокот на податоци, наведува СЗО, апелирајќи до владите и научниците да направат големи напори за да го засилат одговорот на 19-те габични инфекции од списокот.

Постојат само четири видови на лекување

“Излегувајќи од сенката на пандемијата на бактериска антимикробна резистенција, габичните инфекции се шират и сè поотпорни на лекување, станувајќи јавноздравствен проблем во целиот свет“, изјави д-р Ханан Балхи, помошник генерален директор на СЗО за антимикробна резистенција. Габичните инфекции често ги погодуваат луѓето кои се веќе тешко болни, како што се пациентите со рак или туберкулоза, а стапките се зголемени меѓу  хоспитализираните пациенти со КОВИД-19 за време на пандемијата.

Постојат само четири видови на лекување, со многу малку нови опции во развој.

Климатските промени исто така значат дека зачестеноста и географскиот опсег на патогени се шири, посочува СЗО. Отпорноста делумно е предизвикана од прекумерната употреба на антимикотици во земјоделството.

Списокот ги дели патогените во три категории врз основа на нивното потенцијално влијание и податоците за ризикот од нивната отпорност: критичен, висок и среден приоритет.

Групата со критичен приоритет вклучува Candida auris, која е многу отпорна на лекови и предизвика бројни епидемии во болниците ширум светот, како и Cryptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus и Candida albicans.

Групата со висок приоритет вклучува голем број други габи од семејството Candida, како и други како што е Mucorales, група која содржи габи кои предизвикуваат мукормикоза или „црна габа“, инфекција која брзо се прошири меѓу тешко болните луѓе – особено во Индија – во текот на епидемијата со КОВИД-19.

Групата со среден приоритет вклучува голем број други габи, вклучувајќи ги Coccidioides spp и Cryptococcus gattii.