ТАХИКАРДИЈА-има ли место за загриженост

Тахикардија  е медицински термин за отчукувањата на срцето над 100 отчукувања во минута. Многу видови на неправилен срцев ритам (аритмии) може да предизвикаат тахикардија. Брзиот пулс не е секогаш загрижувачки. На пример, пулсот обично се зголемува за време на вежбање или како одговор на стрес.

Тахикардија  е медицински термин за отчукувањата на срцето над 100 отчукувања во минута. Многу видови на неправилен срцев ритам (аритмии) може да предизвикаат тахикардија.

Брзиот пулс не е секогаш загрижувачки. На пример, пулсот обично се зголемува за време на вежбање или како одговор на стрес.

Тахикардија може да не предизвика никакви симптоми или компликации. Но, ако не се лекуваат, некои форми на тахикардија може да доведат до сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи срцева слабост, мозочен удар или ненадејна срцева смрт.

Третманот за тахикардија може да вклучува специфични маневри, лекови, кардиоверзија или операција за контрола на забрзаното чукање на срцето.

Видови
Постојат многу различни видови на тахикардија. Синусната тахикардија се однесува на типично зголемување на срцевиот ритам често предизвикано од вежбање или стрес.

Другите видови на тахикардија се групирани според делот од срцето одговорен за брзиот пулс и причината. Вообичаени типови на тахикардија предизвикани од неправилен срцев ритам (аритмии) вклучуваат:

Атријална фибрилација. Ова е најчестиот тип на тахикардија. Хаотичните, неправилни електрични сигнали во горните комори на срцето (прекоморите) предизвикуваат забрзано чукање на срцето. А-фиб може да биде привремен, но некои епизоди нема да завршат освен ако не се лекуваат.
Атријален флатер. Атријалниот флатер е сличен на А-фиб, но отчукувањата на срцето се поорганизирани. Епизодите на атријален флатер може сами да исчезнат или може да бараат третман. Луѓето кои имаат атријален флатер, исто така, често имаат атријална фибрилација во други времиња.
Вентрикуларна тахикардија. Овој тип на аритмија започнува во долните срцеви комори (комори). Брзиот пулс не дозволува коморите да се наполнат и да се стискаат (контрактираат) за да пумпаат доволно крв во телото. Епизодите на вентрикуларна тахикардија може да бидат кратки и да траат само неколку секунди без да предизвикаат штета. Но епизодите кои траат повеќе од неколку секунди може да бидат опасни по живот.
Суправентрикуларна тахикардија (СВТ). Суправентрикуларната тахикардија е широк поим кој вклучува аритмии кои започнуваат над коморите. Суправентрикуларната тахикардија предизвикува епизоди на чукање на срцето (палпитации) кои почнуваат и завршуваат нагло.
Вентрикуларна фибрилација. Брзите, хаотични електрични сигнали предизвикуваат треперење на коморите наместо да се собираат на координиран начин. Овој сериозен проблем може да доведе до смрт ако срцевиот ритам не се врати за неколку минути. Повеќето луѓе кои имаат вентрикуларна фибрилација имаат основна срцева болест или доживеале сериозна траума, како што е удар од гром.


Симптоми
Кога срцето чука пребрзо, може да не пумпа доволно крв во остатокот од телото. Како резултат на тоа, органите и ткивата може да не добијат доволно кислород.

Општо земено, тахикардија може да доведе до следниве знаци и симптоми:

Чувство на тркање, чукање на срцето или отчукување во градите (палпитации)
Болка во градите
Несвестица (синкопа)
зашеметеност
Брза фреквенција на пулсот
Скратен здив

Некои луѓе со тахикардија немаат симптоми. Состојбата може да се открие кога физички преглед или срцеви тестови се прават поради друга причина.

Кога да одите на лекар
Голем број на работи може да предизвикаат забрзан пулс (тахикардија). Ако чувствувате дека срцето ви чука пребрзо, закажете состанок за да посетите лекар.

Побарајте итна медицинска помош ако имате отежнато дишење, слабост, вртоглавица, зашеметеност, несвестица или скоро несвестица и болка или непријатност во градите.

Еден вид тахикардија наречена вентрикуларна фибрилација може да предизвика драматично опаѓање на крвниот притисок. Колапсот може да се случи за неколку секунди. Наскоро дишењето и пулсот на засегнатото лице ќе престанат. Ако се случи ова, направете го следново:

Ако вие или некој во близина сте добро обучени за CPR, започнете CPR. CPR може да помогне во одржување на протокот на крв во органите додека не се даде електричен шок (дефибрилација).
Ако не сте обучени за CPR или сте загрижени за спасувачки вдишувања, тогаш обезбедете CPR само со раце. Притискајте силно и брзо на центарот на градниот кош со брзина од 100 до 120 компресии во минута додека не пристигнат болничарите. Не треба да правите спасувачко дишење.
Ако има автоматизиран надворешен дефибрилатор (AED) во близина, нека некој го земе уредот за вас, а потоа следете ги упатствата. AED е пренослив уред за дефибрилација кој може да предизвика шок за да го ресетира срцевиот ритам. Не е потребна обука за користење на уредот. AED ќе ви каже што да правите. Програмиран е да дава шок само кога е соодветно.

Причини
Тахикардија е зголемен пулс од која било причина. Тоа може да биде вообичаен пораст на отчукувањата на срцето предизвикани од вежбање или одговор на стрес (синусна тахикардија). Синусната тахикардија се смета за симптом, а не за болест.

Тахикардија може да биде предизвикана и од неправилен срцев ритам (аритмија).

Работите што може да доведат до тахикардија вклучуваат:

Треска
Тешка употреба на алкохол или откажување од алкохол
Високо ниво на кофеин
Висок или низок крвен притисок
Нерамнотежа на супстанциите во крвта наречени електролити – како што се калиум, натриум, калциум и магнезиум
Несакани ефекти од лекови
Преактивна тироидна жлезда (хипертироидизам)
Намален волумен на црвени крвни зрнца (анемија), често предизвикан од крварење
Пушењето
Употреба на нелегални дроги, вклучувајќи стимуланси како кокаин или метамфетамин
Понекогаш не може да се утврди точната причина за тахикардија.

Како чука срцето?
За да се разбере причината за тахикардија, може да биде корисно да се знае како обично функционира срцето.

Срцето се состои од четири комори – две горни комори (прекомори) и две долни комори (комори).

Срцевиот ритам е контролиран од природен пејсмејкер (синусниот јазол) во десната горна комора (атриум). Синусниот јазол испраќа електрични сигнали кои вообичаено го започнуваат секое отчукување на срцето. Овие електрични сигнали се движат низ преткоморите, предизвикувајќи срцевите мускули да се притиснат (контрахираат) и да пумпаат крв во коморите.

Следно, сигналите пристигнуваат до кластер на клетки наречени AV јазол, каде што забавуваат. Ова мало доцнење им овозможува на коморите да се полнат со крв. Кога електричните сигнали ќе стигнат до коморите, коморите се собираат и пумпаат крв во белите дробови или до остатокот од телото.

Во типично срце, овој процес на сигнализација на срцето обично оди непречено, што резултира со отчукување на срцето во мирување од 60 до 100 отчукувања во минута.