Тенија-опасен паразит кој што може да живее во вашето тело

Тенија е рамен, паразитски црв кој живее во цревата на животински домаќин. Најчесто заразува многу различни животни, вклучувајќи луѓе, добиток и домашни мачки и кучиња (обично цицачи што јадат месо.) Како и другите паразити, зрелата тенија може да преживее само внатре во животното домаќин, хранејќи се од сопствените хранливи материи на домаќинот. Главата се прицврстува на внатрешноста на вашите црева и ги апсорбира хранливите материи од храната што се вари таму.

Тенија е рамен, паразитски црв кој живее во цревата на животински домаќин. Најчесто заразува многу различни животни, вклучувајќи луѓе, добиток и домашни мачки и кучиња (обично цицачи што јадат месо.)

Како и другите паразити, зрелата тенија може да преживее само внатре во животното домаќин, хранејќи се од сопствените хранливи материи на домаќинот. Главата се прицврстува на внатрешноста на вашите црева и ги апсорбира хранливите материи од храната што се вари таму.

Во меѓувреме, телото продолжува да расте и да лежи јајца. Јајцата минуваат низ цревата на животното домаќин и излегуваат од нивното тело во изметот. Вака јајцата ќе го најдат својот нов домаќин.

Тенијата го добила своето име по нејзината рамна форма, слична на лента за мерење. Телото на тенијата расте во сегменти. Тенијата има три различни дела: глава, која се прикачува на домаќинот, нессегментиран врат, од каде генерираат нови телесни сегменти и сегментиран долен дел од телото.

Секој сегмент од телото произведува свои јајца. Кај некои видови, сегментите се раскинуваат со јајцата за да поминат низ цревата на домаќинот во нивниот измет. Сегментите изгледаат како мали зрна бел ориз. Сегментите во измет често се првиот видлив знак на инфекција со тенија.

Што е инфекција со тенија?
Инфекцијата со тенија доаѓа во две форми:

Цревни тенија
Цревните тенија се возрасни тении кои извеле и созреале во цревата на животното домаќин. Зрелите тенија се прикачуваат на ѕидовите на цревата и ги апсорбираат хранливите материи од храната што се вари таму. Овие тенија често не предизвикуваат забележителни симптоми, а многу луѓе не сфаќаат дека се заразени. Сепак, тешка инфекција може да предизвика нутритивни недостатоци, необјаснето губење на тежината, гадење или дијареа. Некои тенија можат да живеат до 30 години и да пораснат до 30 стапки долги.

Можеби ќе слушнете дека вашиот доктор ја нарекува вашата инфекција со тенија како „тенијаза“. Овој термин се однесува на инфекција со тенија од родот Taenia. Taenia solium (свинска тенија), Taenia saginata (говедска тенија) и Taenia asiatica (азиска тенија – исто така од свинско месо) се сите видови кои ги таргетираат луѓето како нивен дефинитивен домаќин. Меѓутоа, и други видови ги инфицираат човечките црева, вклучувајќи ги Diphyllobothrium latum (рибна тенија) и Hymenolepis nana (џуџеста тенија – помала сорта).

Инвазивна инфекција со ларви од тенија
Инвазивна ларва инфекција може да се случи ако ларвите на тенија во вашите црева мигрираат надвор од цревата и навлезат во крвотокот и другите органи. Ларвите се прилепуваат на вашата внатрешност и формираат цисти таму – џебови со течност што растат околу ларвите додека растат. Овие цисти можат да предизвикаат различни компликации, во зависност од тоа каде се наоѓаат. Цистите во белите дробови, црниот дроб или срцето можат да пораснат доволно големи за да го нарушат нормалното функционирање на тие органи. Цистите што се прилепуваат на ‘рбетниот мозок или мозокот може да предизвикаат невролошки симптоми, како што се напади.

Може да имате инфекција на ларви со или без цревна тенија. Свинската тенија Taenia solium предизвикува и цревни инфекции и инвазивна инфекција со ларви. (Инфекцијата на ларвите е позната како цистицеркоза.) Други видови тенија ги инфицираат луѓето само како ларви. Овие инфекции носат различни имиња во зависност од видот – цистична хидатидна болест (ехинококоза), алвеоларна болест, спарганоза и коенуроза – но сите тие се манифестираат на ист начин, како цисти. Некои цисти не предизвикуваат никакви проблеми, но некои предизвикуваат и можеби ќе ви треба некој да ги отстрани.

Колку е честа инфекција со тенија кај луѓето?
Инфекцијата со тенија се јавува низ целиот свет, особено во земјите каде што луѓето најчесто јадат сурово месо и риба и каде што санитарните услови се помалку ригорозни. Во САД, инфекцијата со тенија е ретка, но граѓаните на САД може да добијат инфекција додека патуваат и да ја вратат со себе. Во светот, тешко е да се измерат стапките на инфекција со тенија. Тенијата често не предизвикуваат забележливи симптоми, а многу земји немаат ресурси за дијагностицирање на секој што има симптоми. Можеби се почести отколку што можеме да кажеме.

Како се добива инфекција со тенија?
Тенијата еволуира во три фази: јајце, ларва и возрасен црв. Црвот не може да преживее надвор од жив домаќин, но јајцата и ларвите можат. Јајцата минуваат од оригиналниот домаќин преку нивниот измет во локалната почва и вода. Таму ја контаминираат храната и водата за пиење на другите животни. Животните кои ги консумираат јајцата – вклучувајќи инсекти и риби – можат да ги инкубираат ларвите на тенија. Луѓето се инфицираат со случајно внесување на јајца или ларви.

Луѓето во помалку развиените земји со несоодветен третман на отпадни води имаат поголема веројатност од другите да добијат инфекција со контаминација од измет. Човечкиот и животинскиот отпад што ги контаминира резервите на храна и вода може да вклучува микроскопски јајца од тенија. Кога луѓето ги голтаат јајцата, тие излегуваат во ларви во нивните црева и во оваа фаза тие стануваат подвижни. Кога ларвите мигрираат надвор од вашите црева, тие предизвикуваат инвазивна ларва инфекција.

Како да се ослободите од тенија?
Лесно можете да ги убиете тенијата со антихелминтични лекови, вклучувајќи празиквантел (Билтрицид®), албендазол (Албенза®) и нитазоксанид (Алинија®). Здравствените услуги обично препорачуваат празиквантел бидејќи тој исто така го парализира црвот, принудувајќи го да се откачи од вашиот цревен ѕид. Важно е да го отстраните вратот на тенијата и да го поминете од вашето тело, бидејќи црвот може да се регенерира од вратот. По третманот, вашиот давател на здравствена заштита ќе сака да продолжи да го проверува вашиот измет за преостанати знаци на инфекција со тенија за еден до три месеци.

Кој е третман за инвазивна ларва  и инфекција?
Давателите на здравствена заштита имаат повеќеслоен пристап за лекување на инфекции со ларви од тенија:

Ако цистите не предизвикуваат компликации и не се на опасни локации, вашиот давател на здравствена заштита може да ве советува да ги оставите сами за сега. Тие ќе внимаваат на нив.
Управувајте со секундарните симптоми. Ако цистите предизвикуваат компликации, особено невролошки, тие симптоми можеби ќе треба прво да се третираат. Ова може да значи лекови против напади или терапија за намалување на акумулацијата на течности во или околу мозокот.
Кортикостероиди. Можете да користите антиинфламаторни лекови, како што се кортикостероиди, за лекување на цисти кои предизвикуваат воспаление во вашите ткива.
Антхелминтици. Антхелминтичните лекови (лекови кои убиваат паразитски црви) можат да ги намалат цистите со живи ларви во нив. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви даде антихелминти заедно со кортикостероиди за да помогне да се намали воспалението што се случува кога цистите почнуваат да умираат.
Одводнување. Ако имате цисти кои предизвикуваат проблеми, дренажата може да биде опција за некои. Вашиот лекар можеби ќе може да ги достигне цистите со игла и да ја пробие и исцеди течноста низ иглата. Тие завршуваат со испирање на ларвите со антипаразитски лекови.
Хирургија. Цистите кои ја загрозуваат функцијата на органите може да имаат потреба од хируршко отстранување.

Како можам да го намалам ризикот од инфекција со тенија?
Ризикот е низок во развиениот свет, но патувањето во земјите во развој и експериментирањето со сурово и недоволно варено месо може да го зголеми вашиот ризик. За да спречите инфекција со тенија, следете ги овие упатства:

Безбедни хигиенски практики: измијте ги рацете со сапун и вода по користење на тоалетот или интеракција со животни и пред да ракувате со храна.
Практики за безбедна вода: Кога изворите на вода не се третираат, варете една минута пред да пиете. Можете исто така да ја филтрирате сопствената вода ако филтерот е оценет со апсолутен 1 микрон или помалку и растворите таблети со јод во филтрираната вода.
Безбедна подготовка на месо: Користете термометар за храна кога готвите месо. Треба да готвите цели парчиња на внатрешна температура од најмалку 145 степени целзиусови, а потоа оставете ги да отстојат три минути пред јадење. Меленото месо треба да се готви на 160 степени целзиусови. Пушењето и сушењето месо нема да ги спречи појавата на тенија.
Безбедна подготовка на риба: Гответе голема слатководна риба, како што е лососот, на внатрешна температура од 145 степени целзиусови. Ако јадете сирова риба, најбезбедно е прво да ја замрзнете. Многу добри суши ресторани добиваат свежа риба која е блиску замрзната на -31 Целзиусови степени. Потоа ја чуваат рибата до 24 часа на -4 степени целзиусови. Без длабоко замрзнување, мора да замрзнете риба седум дена на -4 степени целзиусови за да ги убиете паразитите, според ФДА.

 

Колку долго ќе имам инфекција со тенија?
Честопати е потребно време за да сфатите дека имате инфекција со тенија. Симптомите може да не се појавуваат со месеци или години. Откако ќе откриете и лекувате тенија, таа наскоро ќе умре и ќе помине од вашето тело. Меѓутоа, ако никогаш не го откриете, тенијата на крајот ќе го изживее својот живот, ќе умре и ќе помине сама од вашето тело по период од неколку години.

Ако имате инвазивна инфекција на ларви и цистите не предизвикуваат никакви симптоми или компликации, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача да ги оставите на мира. Во овој случај, ларвите исто така би го доживеале својот животен век и на крајот ќе умрат по неколку години. Понекогаш луѓето не ги откриваат додека веќе не почнат да умираат, предизвикувајќи воспалителен одговор.

Ако имате инвазивна ларва инфекција која предизвикува компликации, веројатно веќе сте ја имале некое време. Откако вашиот давател на здравствена заштита ќе ја дијагностицира, тие ќе работат на елиминирање на проблематичните цисти и управување со вашите симптоми. Отстранувањето на цистите треба да ги ублажи вашите симптоми, но во некои случаи, може да имате неповратно оштетување на вашите органи или на вашиот централен нервен систем.

Како да се грижам за себе ако имам асимптоматска инфекција со ларви од тенија?
Ако живеете со асимптоматска инфекција со ларви од тенија која не бара никаков третман, само внимавајте на какви било симптоми кои се појавуваат со текот на времето. Осигурајте се дека вие и вашиот давател на здравствена заштита сте свесни за тоа каде се наоѓаат цистите во вашето тело за да помогне да се идентификуваат какви било чудни симптоми во тие области. Забележете какво било општо воспаление или имунолошки одговор, што може да се појави кога цистите ќе почнат да дуваат