Тепање, клоцање и насилно удирање во сон-парасомнија која физички ги реализира вашите соништа

Тепање, клоцање и насилно удирање во сон-парасомнија која физички ги реализира вашите соништа.апидното движење на очите (РЕМ), како нарушување на однесувањето на спиењето (РБД) е парасомнија која се карактеризира со однесување на соништата што се појавуваат при губење на атонија на РЕМ спиењето. Реализацијата на сонот на RBD се движи по сериозност од бенигни гестови со рацете до насилно удирање, тепање и клоцање.

Рапидното движење на очите (РЕМ), како нарушување на однесувањето на спиењето (РБД) е парасомнија која се карактеризира со однесување на соништата што се појавуваат при губење на атонија на РЕМ спиењето. Реализацијата на сонот на RBD се движи по сериозност од бенигни гестови со рацете до насилно удирање, тепање и клоцање.

Нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) е нарушување на спиењето во кое физички ги глумете вашите соништа несвесно додека спиете. Движењата вклучени во RBD може да предизвикаат повреда на вас или на вашиот партнер во кревет, особено ако глумите насилен кошмар. Важно е да се побара третман поради ова.

Нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) е состојба во која физички и/или гласно ги исполнувате вашите соништа додека сте во фаза на брзо движење на очите (РЕМ). Не сте свесни за вашите постапки додека спиете. RBD е парасомнија, што е нарушување на спиењето кое вклучува невообичаени и непожелни физички настани или искуства кои го нарушуваат вашиот сон.

РЕМ спиењето е кога имате тенденција да имате живописни соништа. Имате неколку REM циклуси на ноќ. Првиот REM циклус започнува околу 90 минути откако ќе заспиете и трае околу 10 минути. Секој REM циклус што следи станува подолг и подолг.

Постојат два главни типа на RBD: изолирана (идиопатска) и симптоматска (секундарна).

Изолирана или идиопатска РБД се јавува кога состојбата се развива спонтано без основна причина. Повеќето луѓе со идиопатска RBD на крајот ќе развијат невродегенеративна состојба – конкретно, Паркинсонова болест, деменција на телото Lewy или мултиплекс системска атрофија (MSA). Овие состојби се нарекуваат алфа-синуклеинопатии.

Симптоматска или секундарна РБД се јавува поради основна причина, како што е нарколепсијата Тип 1. Кога некое лице има и алфа-синуклеинопатија и RBD, тоа се смета за секундарна RBD.

Луѓето кои земаат одредени антидепресиви може да развијат RBD. Ова се нарекува РБД индуцирана од лекови.

RBD може да доведе до случајна повреда на себе или на вашиот партнер во кревет. Поради ова, важно е да се побара третман.

На кого влијае нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето?
Нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) најчесто ги погодува луѓето постари од 50 години. Просечната возраст на почетокот е 61 година. Може да влијае и на децата и на помладите возрасни лица, но тоа е ретко.

Кај луѓето постари од 50 години, мажите и луѓето на кои им е доделено машко при раѓање се девет пати поголеми шанси од жените, а луѓето на кои им е доделена жена при раѓање да имаат RBD.

RBD е силно поврзан со одредени невродегенеративни нарушувања. Околу 97% од луѓето кои имаат изолирана (идиопатска) РБД ќе имаат Паркинсонова болест, деменција на телото Lewy или мултипна системска атрофија во рок од 14 години од дијагнозата.

До 36% од луѓето со нарколепсија Тип 1 имаат секундарна (симптоматска) РБД. И околу 6% од луѓето кои земаат антидепресиви имаат РБД индуцирана од лекови.

Aggression in sleep

Колку често е нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето?
Нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) е релативно ретко. Тоа влијае на околу 1% од општите U.S. популација и влијае на 2% од луѓето на возраст од 50 или повеќе години.

Овие стапки може да бидат пониски во реалноста, бидејќи RBD може да биде тешко официјално да се дијагностицира, а речиси половина од луѓето со оваа состојба не сфаќаат дека ја имаат.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД)?
Симптомите на нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) може да варираат по сериозност. Додека спијат, лицето со RBD изгледа како да глуми лош сон и може:

Имајте благи мускулни грчеви или движења на екстремитетите.
Зборувајте, викајте или врескајте – често користејќи вулгарен јазик.
Удирате, удирате или зграпчете го воздухот или нивниот партнер во кревет.
Скокни или паѓај од кревет.
Околу 8 од 10 луѓе со RBD доживуваат повреди поврзани со спиењето.

Епизодата може да се случи еднаш за време на периодот на спиење или неколку пати. Епизодите може да се случат и секогаш кога спиете или само еднаш во некое време. Симптомите имаат тенденција да бидат потешки ако некое лице глуми насилен кошмар.

Луѓето кои имаат RBD не се свесни за нивното однесување за време на спиењето. Многу луѓе дознаваат дека имаат RBD само кога нивниот партнер во кревет или цимер ќе им каже за нивното однесување или кога ќе се разбудат со повреда.

Кога некое лице има епизода, обично можете лесно да го разбудите. Кога ќе се разбудат, обично се будни и можат да се сетат на детали од сонот. Ова е различно од ноќните ужаси, во кои луѓето обично тешко се будат и се збунети откако ќе се разбудат.

Опструктивната ноќна апнеја (ОСА) може да имитира симптоми на РБД. Ова се нарекува „псевдо RBD“. Во овој случај, третманот на ОСА може да го елиминира однесувањето.

Што предизвикува нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето?
Нормално, повеќето мускули на вашето тело (главно скелетните мускули) се привремено парализирани за време на РЕМ спиењето додека сонувате за да можете безбедно да сонувате. Ова се нарекува мускулна атонија.

За луѓето со нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето, привремена парализа не се случува. Поради ова, тие можат несвесно да ги одглумат своите соништа и да зборуваат додека спијат. Истражувачите не знаат зошто точно се случува ова, бидејќи многу сложени нервни патишта се вклучени во РЕМ спиењето.

Причини за изолирана (идиопатска) РБД
Една теорија за изолирана (идиопатска) РБД е дека проблемот во делот од мозочното стебло наречен понс доведува до РЕМ сон без атонија. Одредени клетки во понсот ја контролираат мускулната парализа за време на РЕМ спиењето. Лезиите (оштетеното ткиво) во понсот се исто така поврзани со Паркинсонова болест, деменција на телото Lewy или мултипла системска атрофија (MSA). Бидејќи изолираниот RBD и овие состојби се тесно поврзани, истражувачите веруваат дека причината може да биде проблем во понсот.

Една студија покажа дека 97% од луѓето со изолирана РБД имале една од овие состојби во рок од 14 години од нивната дијагноза на РБД, а најверојатна е Паркинсоновата болест.

Причини за секундарна (симптоматска) РБД
На луѓето со нарколепсија им недостасува орексин (хипокретин), хемикалија на мозокот која го регулира спиењето, будноста и апетитот. Овој недостаток може да не го стабилизира РЕМ спиењето, што доведува до РБД.

Причини за РБД индуцирана од лекови
Истражувачите мислат дека одредени антидепресиви можат да предизвикаат RBD поради нерамнотежа во допаминот и серотонин (невротрансмитери), кои се вклучени во РЕМ спиењето.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето?
Ако имате симптоми на нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД), важно е да се обратите кај давател на здравствена заштита. Тие ќе ви поставуваат прашања за вашите симптоми и медицинска историја. Ако имате партнер во кревет или домаќини, вашиот провајдер веројатно ќе сака да им постави прашања за вашето однесување при спиење.

Вашиот провајдер ќе изврши и физички преглед и невролошки преглед. Тие може да ве упатат кај специјалист за спиење.

За да добиете дијагноза за нарушување на однесувањето на спиењето РЕМ, ќе подлежите на видео студија за спиење во лабораторија – или полисомнограм (PSG). Студиите за спиење се тестови кои снимаат специфични функции на телото за време на спиењето, како што се:

Пулс.
Стапката на дишење и протокот на воздух.
Активност на мозочните бранови.
Движење на очите.
Мускулни движења на брадата и горните екстремитети.


Според Меѓународната класификација на нарушувања на спиењето, дијагнозата на RBD го бара сето следново:

Имате повторени епизоди на вокализација поврзани со спиење и/или сложени однесувања за движење.
Однесувањата се документирани со студија за спиење (полисомнографија) и се јавуваат за време на РЕМ спиењето или може да се претпостави дека се случуваат за време на РЕМ спиењето врз основа на вашата клиничка историја.
Студијата за спиење покажува дека доживувате РЕМ сон без атонија (мускулна парализа).
Немате активност поврзана со напади за време на РЕМ спиењето.
Нарушувањата на спиењето не се подобро објаснети со друго нарушување на спиењето, медицинска состојба или состојба на ментално здравје. Тие исто така не се предизвикани од несакани ефекти од лекови или нарушување на употребата на супстанции.
Менаџмент и третман
Како се третира нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето?
Главната цел на третманот за нарушување на однесувањето на спиењето РЕМ (РБД) е да создаде безбедна средина за спиење за вас и вашиот партнер во кревет. Ова може да вклучува одредени стратегии и лекови.

Безбедносни мерки за RBD
Чекорите за создавање побезбедна средина за спиење вклучуваат:

Отстранувајќи ги остри, стаклени и тешки предмети од вашиот кревет.
Поставете перници помеѓу вас и околните структури, како што се креветот или ноќната маса.
Ставете душек на подот до вашиот кревет (во случај да паднете од креветот) или користете шини покрај креветот.
Спиење во вреќа за спиење.
Ако симптомите се сериозни, може да биде побезбедно за вашиот партнер во кревет ако спиете сами во друга просторија.

Исто така, треба да се обидете да избегнувате пиење алкохол, бидејќи тоа може да предизвика епизода на RBD и да ја влоши состојбата.

Лекови за RBD
Ако вашите симптоми се сериозни и безбедносните мерки не се доволни за да се спречат повредите, вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише лекови за управување со вашите симптоми. Иако не постојат САД. Лекови одобрени од Администрацијата за храна и лекови (FDA) специјално за RBD, студиите покажаа дека мелатонин, клоназепам и прамипексол може да ги намалат симптомите во некои случаи.

Мелатонин е хормон кој природно го прави вашата епифиза, кој е неопходен за регулирање на вашиот циклус на спиење. Сепак, постојат и синтетички форми на мелатонин. Се смета за лек од прва линија за лекување на RBD, бидејќи ретко предизвикува несакани ефекти. Вашиот провајдер веројатно ќе препорача да започнете со основна доза, а потоа да ја зголемите дозата додека не се подобрат вашите симптоми.

Клоназепам е седатив. Истражувачите не се сигурни зошто помага во лекувањето на RBD. Повеќето луѓе со RBD кои земаат мала доза на клоназепам пред да спијат, имаат малку или воопшто немаат кошмари, вокализации или однесувања за прикажување на соништата. Клоназепам може да предизвика непријатни несакани ефекти. Поради ова, вашиот провајдер може да го препише само ако мелатонин не помогне.

Прамипексолот е агонист на допамин. Давателите првенствено го препишуваат за лекување на Паркинсонова болест и синдром на немирни нозе, но неодамнешните истражувања покажуваат дека може да помогне во лекувањето на симптомите на RBD. Истражувачите мислат дека овој лек делува бидејќи RBD може да биде нарушување на допаминергичен дефицит.

Превенција
Може ли да спречам нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето?
Во повеќето случаи, не можете да направите ништо за да спречите RBD. Тоа е затоа што состојбата има фактори на ризик кои не можете да ги спречите или промените, како што се вашата возраст или нарколепсија или невродегенеративна состојба.

Ако супстанциите како алкохолот предизвикуваат RBD или го влошуваат, прекинувањето на употребата на овие супстанции може да предизвика RBD да исчезне.

 Прогноза
Која е прогнозата за нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето?
Прогнозата (перспективата) на нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето зависи од неколку фактори, вклучувајќи:

Ако постои основна причина, како што е нарколепсија (секундарна РБД) или употреба на антидепресив (РБД индуцирана од лекови), или ако се развила спонтано (изолирана РБД).
Колку се сериозни вашите симптоми и дали вашите симптоми водат до повреда.
Ако се лекува или не се лекува.
Ако имате RBD и невродегенеративна состојба.

Најважната импликација на RBD е нејзината поврзаност со невролошки состојби, особено Паркинсонова болест, мултипна системска атрофија и деменција на телото Lewy. Сè повеќе истражувања сугерираат дека RBD може да биде еден од најраните предупредувачки знаци на овие состојби. Ова е случај кога RBD се развива спонтано и не се должи на нарколепсија или земање лекови.

RBD може да предизвика сериозна повреда на вас и/или на вашиот партнер во кревет, па затоа е важно да побарате третман.

Луѓето кои имаат RBD покрај невролошка состојба често имаат лоша прогноза. На пример, квалитетот на животот е полош кај луѓето кои имаат рана Паркинсонова болест и RBD отколку кај луѓето кои имаат рана Паркинсонова болест без RBD.

Кои се можните компликации на RBD?
Поради потенцијално насилната природа на нивните движења, луѓето со нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето може да се стават себеси – и нивниот партнер во кревет – на ризик од повреда. Исто така, може да предизвика чести нарушувања на спиењето, што може да влијае на вашиот севкупен квалитет на сонот.

Повредите може да вклучуваат:

Модринки.
Сечи.
Исчашувања.
Скршени коски.
Повреда на главата и субдурални хематоми.
Во некои случаи, овие повреди може да бидат опасни по живот.

До 90% од партнерите на луѓето со RBD имаат проблеми со спиењето. Над 60% доживеале физичка повреда.

Поради ова, важно е да се побара третман за RBD – или во најмала рака да се создаде побезбедна средина за спиење.

Живеење со болеста
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита за RBD?
Ако сте примиле дијагноза на изолиран RBD, најверојатно ќе треба редовно да го посетувате вашиот давател на здравствена заштита за да проверите дали има знаци на невролошки состојби кои се силно поврзани со него.

Ако развиете други симптоми, како што се проблеми со движењето или когнитивните промени, посетете го вашиот провајдер.

Ако вие или вашиот партнер во кревет сте повредени како резултат на RBD, посетете го вашиот добавувач.

Дополнителни заеднички прашања
Дали нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето е ментална болест?
Нарушувањето на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) не е состојба на ментално здравје, како што е нарушување на расположението или анксиозно растројство. RBD е нарушување на спиењето – конкретно, парасомнија.

Белешка

Несвесното предизвикување повреда на себе или на вашиот партнер во кревет додека спиете може да биде вознемирувачко. Ако вашиот партнер ви кажал дека ги исполнувате вашите соништа, разговарајте со давател на здравствена заштита. Тие можат да препорачаат студија за спиење за да се дијагностицира нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето (РБД) и да предложат опции за третман. Повеќе од сè, од суштинско значење е да се создаде безбедна средина за спиење за да се спречат повредите.