Тест за интелигенција за деца: Зрнце суво грозје открива колку е паметно вашето дете

Тестирањето трае само една минута, а како што тврдат научниците, многу е ефикасно за откривање на степенот на концентрација, забележување и способност за учење кај многу мали деца

Дали сте знаеле дека обичното суво грозје кое често го користиме во подготовка на десерти може да предвиди дали вашето дете ќе биде натпросечно интелигентно и како ќе се снајде во училишната клупа? Не станува збор за никаков трик, туку за психолошки тест кој може да го испробате и сами.

Имено, на голем број деца стари околу 20 месеци било спроведено едноставно истражување преку игра, кое вклучува само два елементи: зрно суво грозје и чаша.

Тестирањето трае само една минута, а, како што тврдат научниците, многу е ефикасно за откривање на степенот на концентрација, забележување и способност за учење кај многу мали деца.

Тестирањето трае само една минута

Резултатите од ова истражување ќе бидат видливи во предучилишна возраст, односно помеѓу 6 и 8-годишна возраст, кога децата тргнуваат и се прилагодуваат на училиштето. Во овој период од животот децата поминуваат низ големи промени и пред нив се ставени бројни задачи за кои некои од нив се уште не се подготвени.

Со помош на резултатите од тестот, научниците може да предвидат дали детето е подготвено за на училиште, односно дали ќе има потешкотии во учењето и совладувањето на новите предизвици и задачи во понатамошното образование и пубертетот.

 

ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА СО СУВО ГРОЗЈЕ
  • Овој тест е наменет за деца од 20 месеци, чија концентрација е многу послаба од оние на постара возраст.
  • Ако сакате резултатите да бидат уште поверодостојни, родителите не треба да го тестираат  детето – тоа треба да го направи трето лице, спрема кое детето нема толку изразени чувства.
  • Седнете го детето на столче, а пред него ставете зрно суво грозје, кое ќе го поклопите со чаша.
  • Лицето треба да му објасни на детето дека смее да го земе или изеде зрнцето суво грозје дури кога ќе му биде дозволено, и потоа да се оддалечи од масата.
  • Детето кое ќе издржи една минута, а да не го прекрши правилото, се смета дека е натпросечно интелигентно дете.