ТЕТОВИРАЊЕ-ризици по вашето здравје

Тетоважите можеби се почести од кога било, но не преземајте ги ризиците лесно. Разберете ги основните безбедносни мерки на претпазливост и последователна грижа. Може да бидете горд сопственик на нова тетоважа за неколку часа - но не дозволувајте леснотијата на процесот да ве спречи внимателно да размислите за трајната уметност на вашето тело. Пред да направите тетоважа, проверете дали знаете што е вклучено во процесот и како да ги намалите можните ризици.

Тетоважите можеби се почести од кога било, но не преземајте ги ризиците лесно. Разберете ги основните безбедносни мерки на претпазливост и последователна грижа.

Може да бидете горд сопственик на нова тетоважа за неколку часа – но не дозволувајте леснотијата на процесот да ве спречи внимателно да размислите за трајната уметност на вашето тело. Пред да направите тетоважа, проверете дали знаете што е вклучено во процесот и како да ги намалите можните ризици.

Како се прават тетоважите
Тетоважата е постојан белег или дизајн направен на вашата кожа со обоени пигменти вметнати преку боцки во горниот слој на кожата. Типично, уметникот за тетоважи користи рачна машина која делува слично како машина за шиење, со една или повеќе игли кои постојано ја пробиваат кожата. Со секоја пункција, иглите внесуваат ситни капки мастило.

Процесот – кој се прави без анестетици – предизвикува мало крварење и мала до потенцијално значајна болка.

Гранулома

Грануломот е мала област на воспаление предизвикана од повреда на ткивото или нетолеранција на телото на туѓа супстанција. Во овој случај, повредата е предизвикана од пункции на кожата при тетовирање. Кожата реагира на мастилото за тетоважа.

Тетоважите ја пробиваат кожата, што значи дека се можни инфекции на кожата и други компликации, вклучувајќи:

Алергиски реакции. Боите за тетоважа – особено црвените, зелените, жолтите и сините бои – може да предизвикаат алергиски реакции на кожата, како што е осип со чешање на местото на тетоважата. Ова може да се случи дури и години откако ќе ја направите тетоважата.
Инфекции на кожата. По тетовирањето е можна инфекција на кожата.
Други проблеми со кожата. Понекогаш област на воспаление наречена гранулом може да се формира околу мастилото за тетоважа. Тетовирањето, исто така, може да доведе до келоиди – подигнати области предизвикани од прекумерен раст на ткиво со лузни.


Болести кои се пренесуваат преку крвта. Ако опремата што се користи за креирање на вашата тетоважа е контаминирана со заразена крв, може да заразите разни болести кои се пренесуваат преку крв – вклучувајќи Staphylococcus aureus отпорен на метицилин (MRSA), хепатитис Б и хепатитис Ц.
Компликации со МРИ. Ретко, тетоважите или трајната шминка може да предизвикаат оток или печење во погодените области за време на испитите со магнетна резонанца (МРИ). Во некои случаи, пигментите за тетоважа може да го попречат квалитетот на сликата.
Може да биде потребен лек или друг третман ако почувствувате алергиска реакција на мастилото за тетоважа или ако развиете инфекција или друг проблем со кожата во близина на тетоважа.

Бидете сигурни дека сте подготвени
Пред да направите тетоважа, размислете добро за тоа. Ако не сте сигурни или сте загрижени дека може да зажалите, дајте си повеќе време. Не дозволувајте да бидете под притисок да се тетовирате и немојте да се тетовирате ако сте под дејство на алкохол или дрога.

Внимателно изберете ја локацијата на тетоважата. Размислете дали сакате опцијата да ја скриете вашата тетоважа под облеката. Исто така, запомнете дека зголемувањето на телесната тежина – вклучително и зголемувањето на телесната тежина во бременоста – може да ја наруши тетоважата или да влијае на нејзиниот изглед.

Инсистирајте на безбедносни мерки на претпазливост
За да бидете сигурни дека вашата тетоважа ќе се примени безбедно, поставете ги овие прашања:

Кој прави тетовирање? Одете во угледно студио за тетовирање кое вработува само соодветно обучени вработени. Имајте на ум дека барањата за регулација и стандардите за лиценцирање варираат од држава до држава. Проверете кај вашиот град, округ или државен здравствен оддел за информации за локалните лиценци и регулативи.
Дали тетовирачот носи ракавици? Погрижете се уметникот на тетоважи да ги мие рацете и да носи свежи заштитни ракавици за секоја постапка.
Дали тетовирачот користи соодветна опрема? Уверете се дека уметникот за тетовирање ги отстранил иглата и цевките од запечатените пакувања пред да започне вашата процедура. Сите пигменти, фиоки или контејнери исто така треба да бидат неискористени.
Дали уметникот за тетоважи ја стерилизира опремата за еднократна употреба? Погрижете се уметникот за тетоважи да користи машина за стерилизација на топлина (автоклав) за да ја стерилизира целата опрема за еднократна употреба помеѓу клиентите. Инструментите и залихите што не можат да се стерилизираат со автоклав – вклучително и рачки за фиоки, маси и мијалници – треба да се дезинфицираат со комерцијално средство за дезинфекција или раствор за белење по секоја употреба.

Грижете се добро за вашата тетоважа
Како се грижите за вашата нова тетоважа зависи од видот и обемот на завршената работа. Вообичаено, сепак, ќе треба да:

Чувајте ја тетовираната кожа чиста. Користете обичен сапун и вода и нежен допир. Додека се туширате, избегнувајте директни струи на вода на ново тетовираната кожа. Тргнувајте – не тријте – областа се исуши.
Користете хидратантен крем. Нанесете благ навлажнувач на тетовираната кожа неколку пати на ден.
Избегнувајте изложување на сонце. Чувајте го тетовираниот дел од сонце барем неколку недели.
Избегнувајте пливање. Останете надвор од базени, топли кади, реки, езера и други водни површини додека вашата тетоважа заздравува.

Внимателно изберете облека. Не носете ништо што може да се залепи на тетоважата.
Оставете до 2 недели за заздравување. Не избирајте гребени боени површини, што го зголемува ризикот од инфекција и може да го оштети дизајнот и да предизвика лузни.
Ако мислите дека вашата тетоважа можеби е заразена или сте загрижени дека вашата тетоважа не заздравува правилно, контактирајте го вашиот лекар. Ако вашата тетоважа не е онаква каква што очекувавте и сте заинтересирани за отстранување на тетоважата, прашајте го вашиот дерматолог за ласерска операција или други опции за отстранување на тетоважата.