Трендот на тетовирање со сонце владее со Инстаграм: Ракот е речиси загарантиран

Тетоважата предизвикана со изгореници е потполн хит на интернет летово

Трендот подразбира намерно да не се нанесува крема за сончање на одреден дел од телото за да се добие одреден облик по кожата, кој за разлика од остатокот од телото е бел.

„Не постои безбеден начин да добиете изгореница од сонце. Не постои воопшто безбедно потемнување“, рекла доктор Витни Бои, и додала дека какво било седење на сонце без крема за сончање може да предизвика непоправлива штета со продирање на УВБ зраците во кожатра која речиси сигурно води до рак на кожата.

„УВБ зраците прво продираат во горниот слој од кожата и одговорни се за изгореници од сонце. УВБ зраците потоа се подлабоко се вовлекуваат во кожата, а потоа доведуваат до брчки и губење на еластичноста на кожата. Ако им дозволите на овие зраци да формираат „тетоважи“ од изгореница, ќе предизвикате трајни оштетувања кои дури можат да доведат до рак на кожата“, истакнува докторката.

Таа додава и дека овие тетоважни најмногу им се допаѓаат на децата чија кожа е особено чувствителна на ултравиолетовите зраци.

Меланомот е најопасен облик на рак на кожата и се формира од оштетувањата на ДНК на клетките на кожата предизвикани од изложување ултравиолетово зрачење.