ТРИ ПРИЧИНИ зошто се јавува вистинска вртоглавица

Вртоглавицата не е болест, туку симптом на други здравствени нарушувања и постојат повеќе од 350 состојби кои можат да предизвикаат вртоглавица. По болката во гради и заморот, вртоглавицата е една од најчестите состојби поради која луѓето се обраќаат кај лекар. Лекувањето на вртоглавицата зависи од причината и придружните симптоми и обично е ефикасно.

“Појавата на вртоглавица создава илузија на движење. Често се работи за чувство дека целата околина се движи и тоа е придружено со многу непријатни симптоми како мачнина и повраќање. Овој тип на вртоглавица може да се нарече со латинското име – вертиго или едноставно се нарекува ротаторна или ротирачка вртоглавица. Пациентите се жалат на вртоглавица и кога немаат чувство на ротација, туку имаат само чувство на нестабилност. Во сите случаи кога некој ќе се пожали на чувство на вртоглавица, потребно е да има детални информации врз основа на кои обично ќе може да се утврди за каков тип на вртоглавица се работи“, вели проф. д-р Иван Билен, невролог.

Вртоглавицата не е болест, туку симптом на други здравствени нарушувања и постојат повеќе од 350 состојби кои можат да предизвикаат вртоглавица. По болката во градите и заморот, вртоглавицата е една од најчестите состојби за кои луѓето се обраќаат кај лекар. Лекувањето на вртоглавицата зависи од причината и придружните симптоми, но обично е ефикасно.

“Вртоглавицата може да има голем број причини, а со прегледот е потребно да се одговори на основното прашање дали се работи за вртоглавица предизвикана од пореметување на т.н. внатрешно уво или дали се работи за нарушување на централниот нервен систем или можеби се работи за некој психолошки проблем кој довел до чувство на нестабилност. Кога чувството на вртоглавица е зависно од положбата на главата (на пр. нагло станување), тогаш често се работи за таканаречено бенигно позициско вертиго“, објаснува проф. Билен и вели дека типот на вртоглавица изразено зависи од возраста на пациентот.

“Кај постарите лица многу често се работи за нарушувања на мозочната циркулација, но и кај постарите може да се работи за споменатото бенигно позициско вертиго, кое може многу успешно да се лекува со одредени терапевтски процедури. Кај младите, чувството на вртоглавица може да биде дел и од анксиозно растројство кое понекогаш бара и лекување по препорака на психијатар. Во секој случај потребна е детална анализа на сите симптоми и физички преглед врз основа на кој ќе се утврди која е причината за вртоглавица и дали се потребни дополнителни испитувања“.

Стресот е една од причините за вртоглавица.

ГЛАВНИ ПРИЧИНИ ЗА ВРТОГЛАВИЦА

Кај вистинската вртоглавица, причината за нарушувањето обично е во внатрешното уво, додека кај останатите нарушувања на рамнотежата, причината обично е невролошка, кардиолошка или некоја друга системска болест. Ако вртоглавицата се појави ненадејно, со понекогаш присутен шум, полност во увото или ослабен слух, примарно се сомнева на болест на внатрешното уво. Ако развојот е постепен, и се изразени и други симптоми, причината обично е надвор од увото. Вертигото предизвикано од промени во централниот нервен систем најчесто се поврзува со други знаци како двојно гледање, нарушувања на говорот и моторни испади. Пречките може да бидат изразени повремено или постојано, што повторно укажува на можна причина. Иако вртоглавицата во повеќето случаи не е опасна, таа може да биде и симптом на мозочен удар.

КОГА ВРТОГЛАВИЦАТА ТРЕБА ДА ВЕ ЗАГРИЖИ?

“Нагло настанатата вртоглавица може да биде и знак за мозочен удар, но мозочниот удар за среќа е ретка причина за вртоглавица. Во овие случаи постојат и други придружни симптоми како што се неможност за одење, слабост на екстремитетите и нарушување на говорот. Во овие случаи, пациентот треба итно да се однесе во болница каде ќе му биде укажана соодветна помош“, советува проф. Билен.

Лекувањето на вртоглавица зависи од причината за нејзиното појавување. Често се доволни третмани кои можат да се применат дома, преку промени во животниот стил и лекови.