Сигнали кои предупредуваат дека е време за посета на кардиолог

Ако сте забележале дека ве мачи макар еден од, во продолжение наведените проблеми, посетете го својот кардиолог.

БОЛКА ВО ГРАДИТЕ

Болка во градите може да се јави изненадно и во било кое време. Во повеќето случаеви, не се работи зад приркриен здравствен проблем, но тоа не може да знаете додека не посетите лекат. Општо кажано, ако болката во градите е позврзана со срцевите тегоби, тогаш проследена е со симптоми како притисок и тежина во градите, чувство на болка која се протега низ грбот, вилицата, рамената, а посебно левата рака, и болката трае неколку минути и пак се враќа.

ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК

Зголемениот крвен притисок е главем ризик фактор за појава на кардиоваскуларните болести, а од него страдаат од 30 до 40 проценти од општата популација. Високиот притисок предизвикува преоптоварување на срцето оти работи многу потешко за крвта да циркулира низ телото.

ГУБЕЊЕ ЗДИВ

Ова може да биде симптом на аритмија и коронарни болести, а кардиолог со преглед ќе утврди за што точно се работи.