Трикови за чистење на синуси и затнат нос

Симптомите на синузитот се слични со настинка, но траат подолго. Ако се продолжат до две недели, голема е вројатноста да имате инфекција.

Синузитот е едно од најчестите воспаленија на горните дишните патишта кое е проследено со слаба проодност на носот, болки во главата и често со зголемена телесна температура. Најчеста причина е вирус, па не мора да се лекуваат антибиотици.

Симптомите на синузитот се слични со настинка, но траат подолго. Ако се продолжат до две недели, голема е вројатноста да имате инфекција. Ако не се лекува на време, проблемите може да потраат.

ПАРЕА

Не важно дали се туширате или вдишувате пареа од сад, пареата може да помогне бидејќи ги прочистува ноздрите и синусите и така го олеснува дишењето и исфрлањето на слуз. Ако користите инхалатор, можете во водата да додадете две-три капки етерично масло или морска сол.

СОЛЕНА ВОДА

Прашина, загаденост или разни мириси може да дојдат до синусите и предизвикаат нивно запушување. Ако сакате да се помогнете, користете солена вода за испирање на синусите.

ДИМ ОД ЦИГАРИ

Цигарите и нивниот дим може да го зголемат ризикот од појава на хронично запушување на синусите, за што постои научна докажаност. Најважно е да се нагласи дека пушењето и димот оневзоможуваат брзо опоравување и ги зголемуваат шансите за повторување на болеста.

ХРАНА

Лицата кои имаат вишок килограми почесто патат поради алергии и хронично воспаление на синусите, од оние кои немаат проблем со телесната тежина.