Царскиот рез носи поголем ризик од појава на аутизам

Сепак потребни се повеќе и подетални истражувања за да се открие причината за оваа врска.

Бебињата родени со царски рез имаат за 33 отсто поголема веројатност да развијат аутизам и 17 отсто поголем ризик од појава на т.н. нарушување на недостиг од внимание и хиперактивност (АДХД), покажува ново истражување на Каролинска институтот во Стокхолм.

Истражувањето е спроведено од тим научници предводен од Тјанјанг Женг, а опфатило 29 претходни испитувања, односно вкупно 20 милиони породувања. Дури 17 од овие научни трудови укажуваат на поголем ризик од овие болести, што се смета за доволно битно во статистичка смисла.

Од друга страна, пак, некои лекари, иако се сложуваат со новите научни сознанија, сметаат дека идните родители не треба да паничат, бидејќи ризикот е мал. Тие тврдат дека се потребни повеќе и подетални истражувања за да се открие причината за оваа врска.

Жените кои на овој начин го носат свет своето дете не треба да се грижат, оти тоа е безбедна постапка. Во многу случаи и спасува живот, велат гинеколозите.