Целијакијата може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања

Се покажало дека луѓето со целијакија имаат зголемен ризик од срцеви заболувања што е независен од традиционалните фактори на ризик, како што се високиот крвен притисок и нивото на холестерол.

Луѓето со целијачна болест или целијакија може да имаат поголема веројатност да развијат срцеви заболувања и покрај тоа што имаат помалку традиционални срцеви ризици од другите луѓе, укажува новата студија.

Целијакијата е имунолошка реакција која се јавува кога некои луѓе консумираат глутен, протеин кој се наоѓа во пченицата, јачменот и ‘ржта. Единствениот начин на лекување е придржување до строга диета без глутен.

Лицата со целијачна болест може да имаат 27% поголема веројатност да развијат срцеви заболувања во споредба со оние без оваа автоимуна состојба, а колку подолго лицето има целијакија, толку е поголем ризикот, сугерира новата студија.

Се покажало дека луѓето со целијакија имаат зголемен ризик од срцеви заболувања што е независен од традиционалните фактори на ризик, како што се високиот крвен притисок и нивото на холестерол.

Извор: BMJ Medicine