Цисти на панкреасот

Најдобар начин да се избегнат псевдоцистите е да се избегне панкреатитис, кој обично е предизвикан од камења во жолчката или прекумерна употреба на алкохол. Ако жолчните камења предизвикуваат панкреатитис, можеби ќе треба да го отстраните жолчното кесе. Ако вашиот панкреатитис се должи на употреба на алкохол, престанокот на  пиење може да го намали ризикот.

Панкреасните цисти се џебови со течност во форма на вреќичка на или во вашиот панкреас. Панкреасот е голем орган зад желудникот кој произведува хормони и ензими кои помагаат во варењето на храната. Цистите на панкреасот обично се наоѓаат за време на тестовите за сликање за друг проблем.

Панкреас
Панкреасот е голем орган кој лежи низ горниот дел на стомакот зад стомакот.

Главните категории на цисти на панкреасот може да се поделат во две групи, ненеопластични или неопластични цисти. Секоја група вклучува многу различни подтипови на цисти, како што се псевдоцисти, серозни цистаденоми и муцинозни цистични неоплазми. Повеќето не се канцерогени, а многумина не предизвикуваат симптоми. Но, некои цисти на панкреасот може да бидат или можат да станат канцерогени.

Вашиот лекар може да земе примерок од течноста за цистата на панкреасот за да утврди дали се присутни клетките на ракот. Или вашиот лекар може да препорача следење на циста со текот на времето за промени кои укажуваат на рак.

Симптоми
Можеби немате симптоми од цисти на панкреасот, кои често се наоѓаат кога се прават тестови за снимање на абдоменот поради друга причина.

Кога ќе се појават знаци или симптоми на цисти на панкреасот, тие обично вклучуваат:

Постојана абдоминална болка, која може да зрачи кон вашиот грб
Гадење и повраќање
Губење на тежина
Се чувствувате сити веднаш откако ќе почнете да јадете
Кога да одите на лекар
Ретко, цистите може да се заразат. Посетете лекар ако имате треска и постојана абдоминална болка.

Пукнатата циста на панкреасот може да биде итен медицински случај, но за среќа е ретка. Пукната циста може да предизвика и инфекција на абдоминалната празнина (перитонитис).


Причини
Причината за повеќето цисти на панкреасот е непозната. Некои цисти се поврзани со ретки болести, вклучително и полицистична бубрежна болест или фон Хипел-Линдау, генетско нарушување кое може да влијае на панкреасот и другите органи.

Псевдоцистите често следат по напад на болна состојба во која дигестивните ензими стануваат прерано активни и го иритираат панкреасот (панкреатитис). Псевдоцистите може да настанат и од повреда на абдоменот, како на пример од сообраќајна несреќа.


Фактори на ризик
Тешка употреба на алкохол и камења во жолчката се фактори на ризик за панкреатитис, а панкреатитисот е фактор на ризик за псевдоцисти. Абдоминалната повреда е исто така фактор на ризик за псевдоцисти.

Превенција
Најдобар начин да се избегнат псевдоцистите е да се избегне панкреатитис, кој обично е предизвикан од камења во жолчката или прекумерна употреба на алкохол. Ако жолчните камења предизвикуваат панкреатитис, можеби ќе треба да го отстраните жолчното кесе. Ако вашиот панкреатитис се должи на употреба на алкохол, престанокот на  пиење може да го намали ризикот.