ЦРВЕНИ ДЛАНКИ, ЧЕШАЊЕ НА КОЖАТА, ПРОМЕНЕТО ОДНЕСУВАЊЕ: Како црниот дроб алармира дека нешто не е во ред

Промените во однесувањето може да ја изненадат личноста која ги доживува. И во овој случај се работи за насобирање на токсини во мозокот поради што може да се однесувате поинаку од вообичаено.

Еден од најголемите органи одговорен за метаболичките функции на организмот – користење на нутриентите од исхраната за да телото може да ги искористи, како и исфрлање на сите токсични материи пред да предизвикаат штета.

Ова се сигнали за помош со кои црниот дроб дава до знаење дека нешто не е во ред.

ВЕ ЧЕША КОЖАТА

Примарната билијарна цироза е хронична болест која ги уништува жолчните патишта и за жал нема очигледни симптоми, а еден од првите симптоми е јадеж на кожата. Секако, кожата можеби ви е само сува, но ако состојбата стане трајна, можеби треба да посетите лекар, оти може да биде симптом за цироза на црниот дроб.

ОЧИТЕ И КОЖАТА ПОПРИМААТ ЖОЛТА БОЈА

Ако белката на окото во стане жолтеникава или сте забележале жолти дамки по кожата, станува збор за високо ниво на билирубин во телото, а се работи за жолт пигмент кој го излачува црниот дроб. Ако забележите дисколорација, можно е да се работи за проблеми со црниот дроб, од цироза до хепатитис Б.

СТЕ ДОБИЛЕ МНОГУ НА ТЕЖИНА, ИЛИ ВИ СЕ НАМАЛУВА ПРЕБРЗО

Во случај на цироза може да дојде до дебелеење, а губењето килограми исто така може да биде симптом и тоа не само на сироза на црниот дроб, туку може да се работи за хепатитис Ц – вирусна инфекција која доведува до воспаление на црниот дроб.

ДЛАНКИТЕ ВИ СЕ ЦРВЕНИ

Еве уште едно предупредување! Во овој случај може да станува збот за неалкохолен масен црн дроб, состојба во која премногу маснотии се таложат во црниот дроб и нема врска со консумирањето алкохол.

ГУБИТЕ ПОМНЕЊЕ

Заборавате каде ви се клучевите од автомобилот и каде воопшто сте тргнале? Ако состојбата се влошува, може да биде одговорен црниот дроб. Имено, кога тој откажува, не е во состојба правилно да ги исфрли токсините од организмот, а тие може да се таложат во мозокот, а една од последиците е губење на меморијата.

ВИ СЕ МЕНУВА КАРАКТЕРОТ

Промените во однесувањето може да ја изненадат личноста која ги доживува. И во овој случај се работи за насобирање на токсини во мозокот поради што може да се однесувате поинаку од вообичаено.

ИМАТЕ МОДРИНКИ

Кај постарите лица често се појавуваат модринки, бидејќи кожата им е потенка, но ако сте млада личност и немате објаснување за модринките кои се појавуваат на вашето тело одеднаш, можеби е време да ја проверите состојбата на црниот дроб.

УРИНАТА ВИ Е СО ТЕМНА БОЈА

Ако сте ја забележале оваа промена, може да биде сигнал дека имате проблеми со црниот дроб. Билирубинот е одговорен за жолата боја на кожата, но исто така може да ја промени и бојата на урината.