Црвеното вино и не е така лош избор, а еве и зошто

И се разбира, ова не значи дека ако пиете црвено вино без мерка ќе ослабете!

Ако црвеното вино е ваш омилен пијалак, имаме добра вест – најновите истражувања покажуваат дека тоа помага во согорувањето на маснотиите.

Од Универзитетот од Алберта во Канада откриле дека во црвеното вино има состојка наречена ресвератрол, која влијае на нашето тело многу слично како вежбањето. Оваа состојка помага во подобрување на физичката активност, функционирањето на срцето и зајакнување на мускулната маса на истиот начин на кој би се потрошил еден час во теретана.

Водачот на истражувањето Џејсон Дик рекол дека оваа состојка, ресвератролот може да им помогне на луѓето кои сакаат да вежбаат, но се во добра физичка кондиција. И се разбира, ова не значи дека ако пиете црвено вино без мерка ќе ослабете!