УБОД НА МЕДУЗА -ШТО МОРА ДА НАПРАВИТЕ ВЕДНАШ?!

Медузите се обично морско суштество кое се наоѓа во скоро секое море и секој океан. Постојат многу видови медузи, сите се со пипала. Некои носат отров во пипалата како метод за самоодбрана од предатори. Токму овој отров го прави убодот од медуза толку болен. Повеќето видови убоди од медуза ќе предизвикаат одредена непријатност, но некои може да бидат опасни по живот.  Нашите граѓани кои секоја година летуваат во Грција, Хрватска, Албанија, Турција и Египет секоја година имаат по стотици блиски средби со овие лигави морски суштества чиј отров знае добро да запеше или да направи сериозна алергија на телото.Запомнете, медузите не се безазлени.

Медузите се обично морско суштество кое се наоѓа во скоро секое море и секој океан. Постојат многу видови медузи, сите се со пипала. Некои носат отров во пипалата како метод за самоодбрана од предатори. Токму овој отров го прави убодот од медуза толку болен.

Повеќето видови убоди од медуза ќе предизвикаат одредена непријатност, но некои може да бидат опасни по живот.  Нашите граѓани кои секоја година летуваат во Грција, Хрватска, Албанија, Турција и Египет секоја година имаат по стотици блиски средби со овие лигави морски суштества чиј отров знае добро да запеше или да направи сериозна алергија на телото. Запомнете, медузите не се безазлени.

Вообичаени симптоми на убод од медуза вклучуваат:

чувство на печење, печење на вашата кожа
пецкање или вкочанетост на местото каде што се случило убодот
кожата во пределот каде што медузата искасала, станува црвена или виолетова

Потешки симптоми на убод од медуза вклучуваат:

гадење
вртоглавица
повраќање
отежнато дишење
Тежината на вашите симптоми ќе зависи од тоа каков вид на медуза сте наишле и колку од вашата кожа е погодена од нејзиниот отров.

Лекување на убоди од медуза
Третманот за убоди од медуза главно се врти околу ублажување на болката или лекување на алергиски реакции доколку се појават.

Итно олеснување на третманот
Повеќето убоди од медуза може веднаш да се третираат со солена вода или плакнење со топла вода. Ова ќе помогне да се намали чувството на печење од убодот. Исто така, може да помогне да се истуширате со топол туш што е можно поскоро. Една неодамнешна студија заклучи дека убодите од медуза поефикасно се третираат со топла вода отколку со облоги со мраз.

Лекови без рецепт
Ако имате многу болки, можете да се обидете да нанесете локален лек против болки како што е лидокаин. Лекот за болка, како што е ибупрофен, исто така може да го намали ефектот на убодот.

Можеби ќе дознаете дека сте алергични на убоди од медуза откако еден ќе ве убоди. Ако имате алергиска реакција, како што се коприва, антихистаминскиот крем без рецепт ќе ви помогне да донесете олеснување.

Домашни лекови
Некои луѓе веруваат дека нанесувањето паста од сода бикарбона на местото на убодот ќе ја смири нивната кожа и ќе го извлече отровот на медузата. Оцетот е исто така популарен лек за убоди од медуза. Но, ефективноста на двата од овие лекови е неубедлива. Користењето средство за плакнење со оцет може да помогне во случај на некои видови медузи, но не и кај други.

Лекови за тешки реакции
Реакцијата на поопасен вид медуза ќе треба да се третира со антивенин. Ова е специјален лек формулиран за борба против отровот на одредена раса на животни. Антивенин за убоди од медуза може да се најде само во болниците.

Што да не правите кога  ќе ве опече медуза
Популарно е верувањето дека човечката урина може да се користи за лекување на убод од медуза. Ова никогаш не е докажано. Човечката урина не е санитарен медицински третман и нема потреба да се прибегнува кон тоа. Третирањето на областа на убодот со солена вода од океанот или плакнење со топла вода е многу подобар и поефикасен метод на лекување.

Не го тријте местото каде што вашата кожа е искасана неколку часа потоа и избегнувајте да  имате песок во близина на раната.

Плакнењето со ладна, свежа вода можеби изгледа како добра идеја, но би можело да активира повеќе убоди од медуза, доколку сè уште ги има во вашата кожа. Наместо тоа, ако се одлучите за топол туш, ќе ви помогне да ги исплакнете убодите без да го влошите убодот.

Избегнување на убоди од медуза
Познато е дека одредени водни тела содржат голем број медузи, наречени цути. Пливањето во водни тела каде што се знае дека цветаат медузи ги зголемува шансите од убодите.

Пливањето по ветер, исто така, ја зголемува веројатноста за убодување, бидејќи медузата патува со струјата. Луѓето кои ловат риба, нуркаат или пловат во длабоки води имаат поголема веројатност да добијат убоди од медуза. Истото важи и за луѓето кои нуркаат без заштитна опрема и луѓето кои сурфаат.

Како да спречите убод од медуза
Секогаш кога пливате во океан, го посетувате природното живеалиште на медузата. Секогаш постои шанса да наидете на медуза, но можете да преземете чекори за да ја намалите веројатноста за убодување.

Кога ќе пристигнете на плажа, разговарајте со дежурниот спасител за тоа какви видови медузи се видени во областа и дали луѓето пријавиле убоди тој ден. Медузите се движат по шаблони, јавачки струи и се почести во одредени периоди од годината. Можеби ќе сакате целосно да избегнете пливање во области со голема популација на медузи.

Носењето заштитно боди во вода ќе ги намали шансите да ве убоди.

Кога одите во плитка вода, измешајте ги стапалата и одете полека за да го нарушите песокот и да избегнете изненадување да  згазите медуза.

Иако се убави и интересни за гледање, никогаш не треба да земете медуза што се истурила на плажа. Дури и мртвите медузи можат да исфрлат отров од пипалата.

Достапни се комерцијални производи кои тврдат дека ги намалуваат шансите за убод од медуза, иако нивната клиничка корист е голема.

Панацеа.мк ве советува каде има најголем број на виолетови медузи на грчкото крајбрежје:

На голем број грчки плажи се појавија опасните виолетови медузи. Грчките медиуми веќе објавија мапа на која се гледа на кои плажи тие се најзастапени, а според океанографите, најмногу ги има во регионот на Атика и тоа на плажите во Мегара, Елефсина, Агиос Космас, Глифада, Анависос, Вулиагмени и Саронида.

Според грчките експерти, зголемената популација на виолетовите медузи во Егејското Море се должи на климатските промени и прекумерното ловење на големите риби.Овие медузи најпрво се појавија во Јонското Море, од каде морските струи ги однеле до Егејското Море, Солунски Залив и Халкидики, Пагаситикос и Споради.