Учете странски јазици за добро на вашиот мозок

Билингвалните испитаници имаат 3-8 пати подобро памтење во однос на испитаниците кои зборуваат само мајчин јазик

Луѓето што зборуваат најмалку еден странски јазик подобро се носат со последиците од Алцхајмеровата болест, објавија истражувачите од миланскиот универзитет „Вита-Салуте Сан Рафаеле“.

Тестирањето спроведено на 85 пациенти со Алцхајмерова болест покажало дека билингвалните испитаници имаат 3-8 пати поголема меморија од оние кои зборуваат само мајчин јазик.

Научниците веруваат дека добиените резултати можат да се објаснат со подобро функционално поврзување на предните делови на мозокот кај лицата кои зборуваат странски јазици

Најдобри резултати имале испитаниците кои најмногу користеле странски јазици, пишува стручниот магазин „Proceedings of the National Academy of Sciences.“

Претходните студии ја поврзуваа билингвалноста со одложен развој на деменција.