Утринскиот секс влијае на машката интелегенција  

Постои врска меѓу сексот и интелегенцијата, така велат стручњаците и тоа кога станува збор за посебен вид на сексуални активности.

Трагајќи по одговор кој тип на сексуалниот однос може на мажите да им помогне кај проблемите со еректилна дисфункција, стручњаците дошле до одговор дека тоа е утринскиот секс. Причина? Нивото на тестостерони во утринските часови е најголем.

Истражувањето спроведено оваа година во Велика Британија покажало дека сексот на почетокот на денот не прави попродуктивни.  Резултатите ги поддржало и истражувањето на компанијата “Mattress Advisor” во која дури 53 мажи рекле дека по утринскиот секс се поактивни, посреќни и позадоволни.

Докажано е дека сексот наутро го намалува негативното влијание на стрес. Се покажало дека луѓето кои преферираат ваква активност наутро, имаат повисок коефициент на интелегенција.

Научниците од Оксфорд и Ковентри универзитетот истакнале дека , покрај ова, утринската „акција„ го подобрува помнењето, комуникативните способности и ориентацијата. Не е за занемарување ниту податокот дека по разменувањето на нежности наутро, се чувствувате сексипилно и опуштено преку целиот ден.