Вагиналниот исцедок е нормална појава, но доколку има свраб или печење може да се работи за посериозна состојба

Вагиналниот исцедок е честа тегоба кај жените. Слузта која истекува од вагината може да е сосема неопасна појава, но доколку е пропратена со свраб, печење или други симптоми може да биде знак за некоја болест, најчесто вагинитис.

Вагиналниот исцедок го создаваат клетките на вагината и на цервиксот под влијание на естрогенот, женскиот полов хормон. Жените во постменопаузата заради ниските нивоа на естроген, имаат сиромашен исцедок.

Во периодот пред менопаузата нормално е секојдневно жените да имаат бел или проѕирен исцедок, во количина на едно мало чајно лажиче, најчесто без мирис, иако благиот мирис може да биде присутен. Количината и карактеристиките варираат од жена до жена, а може да се менуваат во зависност од периодите во кои расте и нивото на естрогенот.

Во кои случаи може да дојде до вагинитис

 • Доколку сте на антибиотска терапија
 • Се намали киселоста на вагиналната слузница, заради менструално крварење, семенска течност или намалување на лактобацилите
 • Лоша хигиена
 • Често миење на вагината
 • Бременост
 • Дијабетес

Доколку исцедокот е попратен со некој од овие симптоми, тога е време да се посети матичниот доктор или гинеколог

 • Свраб
 • Црвенило, печење, оток
 • Пенлив или жолто-зелен исцедок
 • Лош мирис
 • Присуство на крв во исцедокот
 • Болка при сексуален однос или мокрење
 • Болка во карлицата или абдоменот