ВАКЦИНИ-МИТОВИ ВЕРСУС НАУКА

Во светот кружат постојани гласини за вакцините односно за нивниот состав, дека хемикалиите во нив му штетат на лицето кое ја прима вакцината. Науката има одговори на сите прашања околу овие дилеми.

Во светот кружат постојани гласини за вакцините односно за нивниот состав, дека хемикалиите во нив му штетат на лицето кое ја прима вакцината. Науката има одговори на сите прашања околу овие дилеми.

Се работи за митови кои што се раширени во јавноста. Вакцините што ги имаме се безбедни вакцини. Сите компоненти што влегуваат во вакцините се силно тестирани за да се увериме дека сè што е таму, во дозата што е таму, и е безбедно за луѓето. Вакцините содржат голем број различни елементи и секој од нив е тестиран. Пред да бидат дадени на човек, тие се тестираат на животни и се тестираат за секаков вид на проблем кај животното. И само тогаш тие одат кај луѓето каде што тестираат во клинички испитувања со десетици илјади луѓе кои ги примаат вакцините на крајот пред да бидат овластени за употреба во пошироката јавност. И безбедноста е најважниот дел од тие клинички испитувања. Секоја вакцина поминува низ безбедносна евалуација за да се добие уверување дека е безбедна пред да се користи во пошироката јавност. Покрај тоа, производството на вакцините има постојан надзор на квалитетот, така што секоја поединечна состојка што влегува во вакцината се гарантира дека е најквалитетна и безбедна за употреба кај луѓето.

 

Вакцините што ги даваме не можат да предизвикаат неплодност. Ова е гласина што се појави наоколу за многу различни вакцини и нема вистина за гласините. Не постои вакцина што предизвикува неплодност.

Постои гласина дека вакцините ја менуваат ДНК-та кај луѓето? Дали науката има контра-факти околу овие несоодветни тврдења.

Сега постојат две вакцини кои се нарекуваат mRNA вакцини, и не постои никаква шанса mRNA да се претвори во ДНК. И нема шанси mRNA да ја промени ДНК на нашите човечки клетки. Што е мРНК, тоа е упатство до телото да направи протеин. Повеќето вакцини се развиваат со тоа што всушност даваат протеин или даваат мала, ситна компонента од микробот против кој се обидуваме да се вакцинираме. И ова е нов пристап каде што наместо да го дадеме тој мал дел, наместо тоа, само им даваме упатства на нашите сопствени тела да го направат тој мал дел и тогаш нашиот природен имунолошки систем реагира на тоа.

д-р Кетрин О’Брајан

Извор: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-24—vaccine-myths-vs-science