Вакцинираните имаат помал ризик од развој на долг ковид

Лицата кои се вакцинирани имаат многу помал ризик од развој на долг КОВИД-19 ако се заразат со коронавирус, покажала британска анализа.

Стручњаците ги анализирале доказите и податоците од 15 студии спроведени низ светот, а резултатите покажале дека, и покрај тоа што можат да се заразт со коронавирус, вакцините значително го намалуваат ризикот од инфекција и тешка болест, вклучувајќи и симптоми како замор.

Анализата исто така покажала дека невакцинираните кои ќе се заразат со коронавирус и ќе го заболат од долг ковид, поминуваат многу подобро ако и дополнително се вакцинираат.

Делови од студијата биле посветени на придобивките од вакцинирањето пред и по инфекција и откриле:

  1. Лицата заболени од КОВИД-19 кои примиле две дози вакцина, имаат двојно помали шанси да развијат симптоми на долг ковид кои траат подолго од 28 дена, од лицата кои примиле само една доза вакцина или воопшто не се вакцинирани.
  2. Вакцината била најефикасна против долг ковид кој лица постари од 60 години.
  3. Кај лицата кои се вакинирани откако веќе се разболеле од долг ковид, се забележува дека вакцината ги ублажила, а не влошила симптомите на КОВИД-19, било веднаш или по неколку недели.

Лицата заболени од долг ковид најчесто од симптомите наведуваат замор, кртаок здив, како и болки во мускулите и зглобовите. Таквите симптоми може да траат и подолго од четири недели.