ВАЖНО: Што мора да направите при напад на алергија?

Алергиските напади или алергиските реакции можат да бидат застрашувачки, ненадејни и крајно непријатни. Сè уште се истражува причината зошто луѓето доживуваат симптоми и напади на алергија. Сепак, знаеме дека симптомите на алергија се активираат кога вашиот имунолошки систем ќе открие „натрапник“, без разлика дали тоа е полен, мувла, прашина, првут или нешто друго. Без разлика зошто доживувате алергиски напади, тие се неизбежно непријатни, па дури и може да бидат опасни по живот. Погрижете се веднаш да побарате медицинска нега ако мислите дека имате тешка алергиска реакција. Ако сте сами, веднаш јавете се на 194 за Брза помош- Македонија или кај Вашиот приватен давател на здравствени услуги.

Алергиските напади или алергиските реакции можат да бидат застрашувачки, ненадејни и крајно непријатни. Сè уште се истражува причината зошто луѓето доживуваат симптоми и напади на алергија. Сепак, знаеме дека симптомите на алергија се активираат кога вашиот имунолошки систем ќе открие „натрапник“, без разлика дали тоа е полен, мувла, прашина, првут или нешто друго. Без разлика зошто доживувате алергиски напади, тие се неизбежно непријатни, па дури и може да бидат опасни по живот. Погрижете се веднаш да побарате медицинска нега ако мислите дека имате тешка алергиска реакција. Ако сте сами, веднаш јавете се на 194 за Брза помош- Македонија или кај Вашиот приватен давател на здравствени услуги..

 

За да се задржите себеси безбедни и здрави на долг рок, важно е да разберете што точно се случува со вашето тело за време на напад на алергија и кои чекори можете да ги преземете за да ги ублажите симптомите. За да започнете, составивме неколку корисни информации за алергиите и упатства за тоа што да правите за време на напад на алергија.

Што е алергиски напад?
Луѓето се прашуваат зошто мораат да страдаат од алергии уште кога првпат биле погодени од нив. Иако сè уште не сме сосема сигурни што предизвикува некои луѓе да искусат алергиски реакции, знаеме што се случува во телото за време на напад на алергија: како вашиот имунолошки систем да реагира на лажна тревога на жесток начин и нема шанси. за да му кажеш дека всушност не си во никаква опасност.

Целта на имунолошкиот систем е да препознае странски напаѓачи како бактерии и паразити во вашата околина. Кога ќе се откријат тие туѓи тела, одговорот на вашето тело е да ги нападне потенцијално штетните напаѓачи со создавање на милиони антитела – протеини кои ја препознаваат и неутрализираат заканата. Додека ги создава овие антитела, имунолошкиот систем треба да ги филтрира антителата кои напаѓаат погрешни цели, како вашето тело или прашина. Но, тоа не е секогаш така. Кога антителата реагираат на незагрозувачки алергени, како храна или полен, се јавуваат алергиски напади.

Симптоми на напад на алергија
Бидејќи постојат толку многу различни видови на алергии и потенцијални алергени таму, вашите симптоми на алергија може да изгледаат многу поинакви од оние на друго лице. На пример, сезонските алергии (исто така познати како поленска треска) обично се манифестираат како кивање, постназално капнување, затнат или течење на носот и болки во грлото. Алергиите кои произлегуваат од убод од инсект или одредени лекови, од друга страна, може да предизвикаат симптоми како оток, чешање и коприна.

Благите алергиски реакции обично се само непријатни. Сепак, можни се потешки алергиски реакции на истите супстанции. Телото на секого е различно и она што не предизвикува никаков одговор или блага реакција кај едно лице, може да предизвика тежок напад на алергија кај друга. Убодот од пчела, кикиритките и јаткастите плодови се вообичаени причини за посериозни алергиски реакции.

Обрнете внимание на вашето тело и внимавајте на сериозни симптоми на алергија како што се:
Стомачни грчеви
Гадење
Исцрвенета кожа
Коприна, осип
Повраќање
Отежнато дишење или проблеми со дишењето
Абнормален пулс
Оток на лицето, усните или грлото
Проблеми со зборување или голтање
Ова се симптоми на сериозни алергиски реакции. Ако едноставно имате осип и чешање, во ред е да започнете со третман дома со антихистаминици. Ако имате повеќе од обичен осип и чешање, побарајте нега од доктор што е можно поскоро. Анафилаксата се дефинира како алергиски симптоми во повеќе од еден телесен систем и треба веднаш да се процени. Ако имате тешка реакција со проблеми со дишењето, проблеми со зборувањето или оток во устата, јавете се на ДОКТОР ВЕДНАШ .

Видови на алергии
Алергиска реакција може да се случи кога внесувате, допирате или вдишувате се што сте алергични. За оние кои страдаат од сезонски алергии, самото излегување од влезната врата може да биде предизвик, бидејќи неизбежно ќе се соочите со подуени очи и течење на носот. Уште повеќе, можеби нема ништо што можете да направите за тоа. Ако и двајцата ваши родители имаат алергии, имате 60-70 проценти шанси да ги имате и тие алергии, а тие може да се појават дури подоцна во вашиот живот.

Ајде да погледнеме некои видови на овие алергии кои можат да предизвикаат алергиски напад. Што предизвикува напад на алергија зависи од уникатната реакција на секоја личност на инвазивна супстанција.

ВАЖНО:Сепак, постојат голем број на вообичаени супстанции кои предизвикуваат алергиски реакции:

Храна: јајца, риба, млеко, кикирики, школки, соја, јаткасти плодови и пченица сочинуваат 90 проценти од алергиите на храна.
Секој лек може да предизвика алергиска реакција.
Инсекти: отров од пчела, оса, стршлен, убоди од жолта јакна, огнени мравки
Латекс: се наоѓа во гумени ракавици, балони, гумени ленти, кондоми и многу повеќе
Други алергии: првут од домашни миленици, прашина, мувла, полен, лебарки, па дури и предмети за домаќинството како детергенти за перење, козметика и лак за коса
Како што можете да видите, алергиите можат да произлезат од неверојатно огромен број предизвикувачи. Скоро каде и да одите може да биде преполно со предизвикувачи на алергија, па знаејќи како да ги третирате или намалите симптомите кога ќе се појават може да биде разликата помеѓу мешањето и уживањето во денот.

Што би преферирале?

Како можете да ги третирате симптомите на алергија
Кога се чувствувате опустошени од алергии, не губете сета надеж. Има многу работи што можете да ги направите за да ги минимизирате штетните ефекти од благи до тешки алергии. Без разлика дали тоа вклучува вооружување со пенкало за епинефрин, одење до најблиската соба за итни случаи или лекување на алергиите дома со лекови без рецепт, знаејќи што да правите кога ќе се појават алергии може да ве спаси од непријатност или дури и опасни по живот сценарија.

Имајте лекови против алергии дома
Постојат неколку едноставни и очигледни пристапи за избегнување или минимизирање на алергиските реакции. Пред сè, можете да се обидете целосно да ги избегнете вашите алергени. Симптомите за сезонски алергии може да вклучуваат течење на носот, насолзени очи, кивање, отежнато дишење или чешање. Овие типови на алергии најчесто се среќаваат надвор. Проверката на вашата локална метеоролошка станица треба да ви каже каков е квалитетот на надворешниот воздух во вашата специфична област во однос на загадувачите. Со проверка на вашите непосредни извештаи за квалитетот на воздухот, можете подобро да се подготвите за излегување на отворено.

Ако сте многу чувствителни на надворешни или сезонски алергии, размислете да земете антихистамин пред да излезете надвор. Исто така, може да најдете физиолошки раствор за плакнење корисно за ублажување на симптомите на поленска треска. И на крај, минимизирајте ги алергените во воздухот, како што се полен и првут од домашни миленици, во вашиот дом со исклучување на стариот филтер за воздух за високоефикасен филтер за честички за воздух (HEPA).

 

Како да се справите со анафилактичен шок
Потешките алергиски напади нема да се намалат со домашните лекови и од суштинско значење е брзо да препознаете посериозни симптоми, како што се стомачни грчеви и проблеми со дишењето. Што треба да направите во случај на анафилакса или анафилактичен шок?

Ако сте сами, веднаш јавете се на 194 за Брза помош- Македонија или кај Вашиот приватен давател на здравствени услуги. Анафилактичен шок се случува брзо, а грлото може да отече и да го прекине снабдувањето со кислород за неколку минути, предизвикувајќи трајни и сериозни оштетувања. Ако знаете дека сте изложени на ризик од тешки алергиски реакции, секогаш носете со себе пенкало Епинефрин, или две, во секое време. Епинефринот брзо ги намалува и ги поништува анафилактичките симптоми бидејќи се состои од адреналин. Никогаш не можете да предвидите кога пчелата ќе ве убоди или храната на која сте алергични ќе ви ја стават во чинијата во ресторан(каде  секогаш читајте го менито за алергени во состав на храната која сте ја нарачале), затоа преземете ги соодветните чекори за да се заштитите. Исто така, треба да ги информирате вашите блиски пријатели и семејството за вашата алергија, за да можат и тие да внимаваат на тешки симптоми и да бидат подготвени да ги преземат соодветните чекори ако не можете.

Знајте што да правите кога ќе се појават алергии
Алергените можат да се прикрадат во вашиот живот при вашата секојдневна прошетка, чинија храна или каде било помеѓу. Може да се родите со нив или да ги развиете години по ред. Да знаете што да правите кога вие или некој што го познавате имате напад на алергија може да биде разликата помеѓу животот и смртта.