Ве мачи еректилна дисфункција? Воведување здрави навики ќе помогне

Еректилната дисфункција може да предизвика анксиозност, депресија и губење на самодовербата

Еректилната дисфункција може да предизвика анксиозност, депресија и губење на самодовербата. Мажите кои се соочуваат со овој проблем често се повлечени и многу потешко влегуваат во врска. Заради тоа третманот на еректилната дисфункција треба да се сфати многу сериозно. Оваа состојба може да се надмине со неколку промени на секојдневните навики, што, пак, ќе резултира со значително подобрување на квалитетот на животот.

Еректилната дисфункција е поврзана со протокот на крв во пенисот, па воведување на неколку здрави животни навики може да влијаат за надминување на овој проблем.

Што треба да направите за да ја надминете еректилната дисфункција

  • редовно вежбање
  • одржување на нормален крвен притисок
  • здрава исхрана
  • избегнување на цигарите

Студијата за машко стареење изработена во САД покажа дека постои директна врска помеѓу здравата исхрана и ерекцијата. Врз основа на тоа лекарите препорачуваат во кои навики треба да се избегнуваат, а кои да се прифатат

  • Избегнувајте алкохол и дрога –употребата на овие супстанции може да предизвика еректилна дисфункција, но и сериозно да го наруши здравјето
  • Јадете какао – протокот на крв во пенисот е важен за ерекцијата, а студиите покажуваат како флавоноидите со кои изобилува какаото помагаат за здравјето на срцето
  • Јадете фстаци – Постои студија која докажува дека мажите кои секојдневно јаделе ф’стаци две недели ја подобриле ерекцијата
  • Лубеницата може да помогне – ова овошје содржи цитрулин, алфа аминокиселина, која влијае на циркулацијата што, пак, ја подобрува ерекцијата.