Ве мачи висок притисок? Откријте во кој дел од денот е највисок, а кога најнизок

Научниците претпоставуваат дека поголемата зачестеност на изненадна срцева смрт во раните утрински часови во сабота и во понеделник е поврзана со прекумерното ниво на кортизол, што е причина за висок крвен притисок.

Многу луѓе се среќаваат со фактот дека крвниот притисок им е зголемен во утинските часови. Вообичаено е наутро вредностите на мерење да се зголемени, а еве и зошто тоа се случува.

Хормонот кортизол, кој го активира автономниот нервен систем  и може да предизвика зголемен крвен притисок, својот пик го достигнува во раните утрински часови. Тоа може да биде една од причините зошто ризикот од срцев удар е поголем наутро отколку во некој друг дел од денот.

Побарајте од својот лекар да ве упати на испитување со кое ќе се утврди нивото на кортизол во организмот.

Стресот може да предизвика висок притисок наутро

Научниците препоставуваат дека поголемата зачестеност на изненадна срцева смрт во раните утрински часови во сабота и во понеделник е поврзана со прекумерното ниво на коритзол, што е причина за висок крвен притисок.

Важно е да се знае дека зголемените вредности при утринско мерење на крвниот притисок е вообичаена појава, Како денот одминува, притисокот се намалува, иако може да се зголеми со активност и стрес. До вечер, вредностите повторно паѓаат, оти телото се опушта и се подготвува за сон.

Дали на почетокот на денот сте под некој психолошки стрес кој станува поднослив како денот одминува? Ако одговорот е потврден, превземете мерки на претпазливост од овие причини за висок притисок, и подгответе се на зголемен ризик од срцев удар во утринските часови.

Што може да превземете?

  • Не е на одмет да направите тестирање на подвижна лента со која се утврдува како вашиот крвен притисок реагира на активности од послаб и посилен интензитет.
  • Стручњаците сметаат дека секој би требало да го направи ова тестирање пред да наполни 50 години, за да лекарите можат тие резултати да ги споредат со резултатите на испитување кое ќе го направт во годините кои доаѓаат.
  • Доколку сте здрава личност, која не боледува од хипертензија, редовните прошетки го нормализираат дијастолниот притисок. Лицата кои живеат под зголемен стрес, со пешачењето ќе го намалат систолниот притисок.