Вечна дилема: Помагаат ли стомачните во симнувањето на салото од стомакот?!

Прва, но и најголема заблуда во фитнес светот се вежбите за стомак, односно нивната вистинска намена и цел. Повеќето девојки сметаат дека само со помош на вежби ќе имаат рамен стомак, а тоа, се разбира, не е возможно и ова е единствената вистина.

Вежбите за стомак имаат голема улога во редукцијата на телесната маса, како од стомакот така и од задникот, грбот, нозете и другите делови од телото. Суштината на тренингот за слабеење ја прават вежби за голема група мускули кои во контракција активираат повеќе мускулни единици и со самото тоа произведуваат поголема калориска потрошувачка.

Само синергијата од вежби и исхрана дава резултати

Од тоа произлегува дека вежбите за стомак ги намалуваат масните наслаги од тој дел од телото, но ништо повеќе не од „чучњевите“, склековите, исчекорот, иако тоа се вежби кои немаат директен контакт со самите стомачни мускули. Главната улога на вежбите за стомак е зајакнувањето и зголемувањето на тонусот на мускулите од стомачната регија, зголемена функционалност на телото и подвижност на целото тело.

За цврст и убаво обликуван стомак потребно е:

Редовно да се тренира;

Да се регулира исхраната;

Доволно одмор (стресот влијае на излачување на хормонот на стрес – кортизолот заради кој салото се таложи околу половината).