Вентрикуларен септален дефект-дупка во срцето.

Вентрикуларен септален дефект (VSD) е дупка во срцето. Тоа е чест срцев проблем присутен при раѓање (вродена срцева мана). Дупката се појавува во ѕидот што ги дели долните комори (коморите) на срцето.

Вентрикуларен септален дефект (VSD) е дупка во срцето. Тоа е чест срцев проблем присутен при раѓање (вродена срцева мана). Дупката се појавува во ѕидот што ги дели долните комори (коморите) на срцето.

Вентрикуларен септален дефект
Вентрикуларен септален дефект (VSD) е дупка во срцето што е присутна при раѓањето (вродена срцева мана). Дупката е помеѓу долните срцеви комори (десната и левата комора). Овозможува крвта богата со кислород да се врати назад во белите дробови наместо да се пумпа до остатокот од телото.

Коморниот септален дефект (VSD) го менува начинот на кој крвта тече низ срцето и белите дробови. Крвта богата со кислород се пумпа назад во белите дробови наместо кон телото. Крвта богата со кислород се меша со крв сиромашна со кислород. Овие промени може да го зголемат крвниот притисок во белите дробови и да бараат од срцето да работи понапорно за да пумпа крв.

Мал вентрикуларен септален дефект може да не предизвика никакви проблеми. Многу мали вентрикуларни септални дефекти (VSDs) се затвораат сами по себе. Бебињата со средни или поголеми VSD може да имаат потреба од операција рано во животот за да се спречат компликации.

Симптоми
Симптомите на сериозни срцеви проблеми присутни при раѓање (вродени срцеви мани) често се појавуваат во првите неколку дена, недели или месеци од животот на детето.

Симптомите на вентрикуларен септален дефект (VSD) зависат од големината на дупката и дали има други проблеми со срцето. Мал VSD никогаш не може да предизвика симптоми.

Општо земено, симптомите на VSD кај бебето може да вклучуваат:

Слабо јадење
Бавен или без физички раст (неуспех да напредува)
Брзо дишење или останување без здив
Лесно заморува
Звучен звук кога го слушате срцето со стетоскоп (срцев шум)

Симптомите на вентрикуларен септален дефект кај возрасните може да вклучуваат:

Скратен здив, особено при вежбање
Звук на шум при слушање на срцето со стетоскоп (срцев шум).
Кога да одите на лекар

Јавете се на вашиот давател на здравствена заштита ако вашето бебе:

Лесно се заморува кога јадете или играте
Не се дебелее
Останува без здив кога јаде или плаче
Дише брзо или останува без здив


Повикајте го вашиот доктор ако се појават овие симптоми:

Скратен здив
Брзо или неправилно чукање на срцето
Замор или слабост

Причини
Вентрикуларен септален дефект (VSD) се јавува додека срцето на бебето се развива за време на бременоста. Мускулниот ѕид што го дели срцето на левата и десната страна не се формира целосно, оставајќи една или повеќе дупки. Големината на дупката или дупките може да варира.

Често нема јасна причина. Генетиката и факторите на животната средина може да играат улога. VSD може да се појават сами или со други проблеми со срцето присутни при раѓање. Ретко, вентрикуларен септален дефект може да се појави подоцна во животот по срцев удар или одредени срцеви процедури.

Како функционира срцето
За да разберете повеќе за вентрикуларниот септален дефект (VSD), може да биде корисно да се знае како обично функционира срцето.

Комори и вентили на срцето
Типично срце има две горни и две долни комори. Горните комори, десната и левата преткомора, примаат крв што доаѓа. Долните комори, помускулести десната и левата комора, испумпуваат крв од срцето. Срцевите залистоци, кои го одржуваат протокот на крвта во вистинската насока, се порти на отворите на комората.

Типичното срце е направено од четири комори – две горни комори (прекомори) и две долни комори (комори).

Десната страна на срцето ја движи крвта во белите дробови.
Во белите дробови, крвта го собира кислородот.
Белите дробови ја пумпаат крвта богата со кислород на левата страна на срцето.
Левата страна на срцето ја пумпа крвта богата со кислород до остатокот од телото.
Коморниот септален дефект ја менува насоката на протокот на крв во срцето и белите дробови. Дупката дозволува крвта богата со кислород да се врати во белите дробови, наместо да излезе во телото. Крвта богата со кислород и крвта сиромашна со кислород сега се мешаат заедно. Ако вентрикуларниот септален дефект е голем, крвниот притисок во белодробните артерии може да се зголеми. Тогаш срцето мора да работи понапорно за да пумпа крв. Голем VSD, исто така, може да го зголеми количеството на проток на крв во белодробните артерии, предизвикувајќи конгестија.

Фактори на ризик
Фактори на ризик за вентрикуларен септален дефект вклучуваат:

Предвремено породување
Даунов синдром и други генетски состојби
Семејна историја на срцеви проблеми присутни при раѓање (вродени срцеви мани)


Бебе родено со вентрикуларен септален дефект може да има други проблеми со срцето, како што се:

Атријален септален дефект
Коарктација на аортата
Синдром на двоен излез
Патентен дуктус артериозус
Тетралогија на Фало
Ако веќе имате дете со вродена срцева мана, генетскиот советник може да разговара за ризикот вашето следно дете да го добие.

Компликации
Мал вентрикуларен септален дефект (VSD) никогаш не може да предизвика никакви проблеми. Некои средни или големи VSD може да бидат опасни по живот. Третманот може да помогне да се спречат многу компликации.

Компликациите на вентрикуларниот септален дефект може да вклучуваат:

Срцева слабост. Во срце со среден или голем VSD, срцето работи понапорно и белите дробови имаат премногу крв што им се пумпа. Без третман, може да се развие срцева слабост.
Ајзенменгеров синдром. Непоправената дупка во срцето може да доведе до оваа компликација по многу години. Неправилниот проток на крв предизвикува крвните садови во белите дробови да станат вкочанети и тесни. Крвниот притисок се зголемува во артериите на белите дробови (пулмонална хипертензија). Овој синдром трајно ги оштетува крвните садови во белите дробови.
Ендокардитис. Ова е ретка компликација на VSD. Инфекцијата предизвикува опасно по живот воспаление на внатрешната обвивка на срцевите комори и вентилите.
Други проблеми со срцето. Тие вклучуваат болести на срцевите залистоци и неправилен срцев ритам (аритмии).

Превенција
Бидејќи причината е нејасна, можеби нема да биде можно да се спречи вентрикуларен септален дефект (VSD). Но, важно е да се добие добра пренатална грижа. Ако имате VSD и планирате да забремените, закажете посета со вашиот давател на здравствена заштита и следете ги овие чекори:

Добијте рана пренатална нега, дури и пред да забремените. Разговарајте со вашиот давател на услуги пред да забремените за вашето здравје и разговарајте за какви било промени во животниот стил што вашиот лекар може да ги препорача за здрава бременост. Исто така, не заборавајте да разговарате со вашиот лекар за сите лекови што ги земате.
Земете мултивитамин со фолна киселина. Се покажа дека земањето 400 микрограми фолна киселина дневно ги намалува вродените дефекти во мозокот и ‘рбетниот мозок. Може да помогне и во намалување на ризикот од срцеви дефекти.
Избегнувајте алкохол. Пиењето алкохол за време на бременоста го зголемува ризикот од вродени срцеви мани.
Не пушете или не користете нелегални дроги. Ако пушите, откажете се. Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот од вродена срцева мана кај бебето. Избегнувајте користење нелегални дроги бидејќи тие може да му наштетат на бебето во развој.
Добијте препорачани вакцини. Бидете сигурни дека сте во тек со сите ваши вакцини пред да забремените. Некои инфекции можат да бидат штетни за фетусот во развој. На пример, рубеола (германски сипаници) за време на бременоста може да предизвика проблеми во развојот на срцето на бебето. Крвниот тест направен пред бременоста може да утврди дали сте имуни на рубеола. Достапна е вакцина за оние кои не се имуни.
Чувајте го дијабетесот под контрола. Внимателна контрола на шеќерот во крвта пред и за време на бременоста може да го намали ризикот од вродени срцеви мани кај бебето. Дијабетесот што се развива за време на бременоста (гестациски дијабетес) генерално не го зголемува ризикот за бебето. Ако имате дијабетес, соработувајте со вашиот лекар за да бидете сигурни дека тој е добро контролиран пред да забремените.
Проверете кај вашиот провајдер пред да земете какви било лекови. Некои лекови може да предизвикаат вродени дефекти. Кажете му на вашиот давател на услуги за сите лекови што ги земате, вклучувајќи ги и оние купени без рецепт.
Ако имате семејна историја на проблеми со срцето при раѓање, размислете за разговор со генетски советник и кардиолог (кардиолог) пред да забремените.