Вертебропластика-третман со кој се инјектира цемент во испукана или скршена коска на ‘рбетот

Вертебропластиката е третман со кој се инјектира цемент во испукана или скршена коска на 'рбетот.Вертебропластиката е третман со кој се инјектира цемент во испукана или скршена коска на 'рбетот за да помогне во ублажување на болката. Коските на 'рбетот се нарекуваат пршлени. Вертебропластиката најчесто се користи за лекување на еден вид повреда наречена компресивна фрактура. Овие повреди обично се предизвикани од остеопороза, состојба која ги ослабува коските. Остеопорозата е најчеста кај постарите луѓе.

Вертебропластиката е третман со кој се инјектира цемент во испукана или скршена коска на ‘рбетот за да помогне во ублажување на болката. Коските на ‘рбетот се нарекуваат пршлени. Вертебропластиката најчесто се користи за лекување на еден вид повреда наречена компресивна фрактура. Овие повреди обично се предизвикани од остеопороза, состојба која ги ослабува коските. Остеопорозата е најчеста кај постарите луѓе.

Многу фрактури на компресија не предизвикуваат никакви симптоми и не бараат никаков третман. Но, ако имате постојана или силна болка, вертебропластиката може да помогне.

Зошто се прави
Вертебропластиката може да ја ублажи болката предизвикана од фрактури на компресија во ‘рбетот. Компресивните фрактури најчесто се случуваат кога остеопорозата или ракот ги ослабуваат коските на ‘рбетот.

Ослабените коски на ‘рбетот може да попуштат или да се скршат на многу парчиња. Фрактурите може да се појават за време на активности кои обично не би скршиле коска. Примерите вклучуваат:

Извртување
Свиткување
Кашлање или кивање
Подигнување
Превртување во кревет

Ризици
Вертебропластиката вклучува инјектирање на еден вид коскена цемент во скршена ‘рбетна коска. Во сличен третман, наречен кифопластика, прво се вметнува балон во коската на ‘рбетот. Балонот се надува за да се создаде повеќе простор во внатрешноста на коската. Потоа балонот се издува и се отстранува пред да се инјектира цементот.

Ризиците поврзани со која било постапка вклучуваат:

Истекување на цемент. Дел од цементот може да истече од ‘рбетната коска. Ова може да предизвика нови симптоми ако цементот притиска на ‘рбетниот мозок или нервите. Ситни парчиња од овој истечен цемент, исто така, можат да влезат во крвотокот и да се преселат во белите дробови, срцето, бубрезите или мозокот. Многу ретко, ова може да ги оштети овие органи, а понекогаш дури и да предизвика смрт.
Дополнителни фрактури. Овие процедури може да го зголемат ризикот од фрактури на соседните ‘рбетни коски.

Како се подготвувате
Можеби ќе треба да избегнувате јадење или пиење неколку часа пред вертебропластика или кифопластика. Ако земате лекови дневно, можеби ќе можете да ги пиете наутро на постапката со мали голтки вода. Можеби ќе треба да избегнувате земање на разредувачи на крв неколку дена пред постапката. Следете ги упатствата на вашиот давател на здравствена заштита.

Носете удобна облека и оставете го вашиот накит дома. Повеќето луѓе си одат дома истиот ден. Треба однапред да се договорите некој да ве вози дома.

Што можете да очекувате
Во текот на постапката
Ќе носиш болничка наметка. Веројатно ќе имате флексибилна тесна цевка вметната во вена на вашата рака или рака.

Видот на анестезијата што ја добивате зависи од видот на процедурата и бројот на вклучени ‘рбетни коски. Општата анестезија ве одржува во состојба на спиење за време на постапката. Сепак, повеќето луѓе треба само да седатираат. Лековите за седација ве прават опуштени и поспани.

Ќе легнете со лицето надолу и ќе добиете вкочанети снимки во вашата кожа. Вертебропластиката обично трае околу еден час. Може да потрае подолго ако на повеќе од една ‘рбетна коска им е потребен третман.

За време на процедурата се земаат специјални видови на рендген или КТ скенови, за да ја водат иглата во коската на ‘рбетот. Цементот се стврднува во рок од 20 минути.

Ако фрактурата била предизвикана од рак, може да се отстрани мал примерок од коскено ткиво за тестирање. Третманот со зрачење на ракот на таа коска, исто така, може да се случи пред или по процедурата.

По постапката
Повеќето луѓе кои имаат вертебропластика или кифопластика си одат дома истиот ден. Ќе треба однапред да се договорите некој друг да ве вози.

Местото на грбот каде што се вметнати иглите може да биде болно неколку дена. Пакет со мраз може да помогне во ублажување на оваа болка. Заштитете ја кожата од мраз со крпа. Користете мраз околу 15 минути на секој час.

Треба да избегнувате кревање тежина најмалку шест недели.

Резултати
Резултатите од студијата се измешани во однос на ефикасноста на вертебропластиката. Некои рани студии покажаа дека вертебропластиката не функционира подобро од шутот што не обезбедува третман, наречен плацебо. Сепак, и вертебропластиката и истрелот што не обезбеди третман ја ублажија болката.

Поновите студии покажуваат дека вертебропластиката и кифопластиката често ја ублажуваат болката од фрактури на компресија најмалку една година.

Компресија фрактура е знак на ослабени коски. Луѓето кои имаат една компресивна фрактура имаат поголем ризик од повеќе фрактури во иднина. Затоа е важно да се дијагностицира и третира причината за слабост на коските.