Ветувачки резултати од експерименталната вакцина за Алцхајмерова болест

Оваа вакцина кај глувците предизвикал имунолошки одговор кој го намалил таложењето на двата токсични протеини кои се поврзани со Алцхајмеровата болест.

Експерименталната вакцина за Алцхајмерова болест покажала ветувачки резултати во испитувањата на животни, укажува најновата студија. Се смета дека доколку вакцината се покаже ефикасна и кај луѓето, бројот на заболени од деменција би можел да се намали за половина.

Оваа вакцина кај глувците предизвикал имунолошки одговор кој го намалил таложењето на двата токсични протеини кои се поврзани со Алцхајмеровата болест. Имено, таложењето на бета-амилоидот се намалил за 40% по примената на вакцината, а таложењето на тау протеинот за 50%. Исто така, нагласуваат стручњаците, по примената на вакцината не дошло до појава на сериозни нуспојави.

Се смета дека доколку вакцината за Алцхајмерова болест може да го одложи почетокот на болеста за дури пет години, тоа би било голем напредок за пациентите и нивните семејства.  

Експерименталната вакцина веќе покажала слични резултати и во испитувањата правени на зајци и на мајмуни.