Ви отекуваат нозете?! Не го занемарувајте овој симптом

Отоците на нозете често се показател дека нешто не е во ред со физиолошките процеси кои се одвиваат во телото

Отоци кај листовите и стапалата

Може да е последица на предолго стоење, но може да се појави и при срцеви заболувања, бидејќи во овој случај телото складира течности во стапалата и околу листовите. Може да укажува и на проблеми со крвните садови, лимфниот систем и црниот дроб.

Промена на бојата на кожата

Ако забележите промена на бојата на кожата на нозете можно е да постои блокада на крвните садови. Промената може да е од модра, па до речиси црна. Не кревајте веднаш паника, прво обидете се да се затоплите. Ако промената на бојата и понатаму не исчезнува, тогаш тоа може да укажува на проблем со крвните садови.

Болни стапала

Ако стапалата ве болат и по неколку дена, појдете на лекар бидејќи тоа може да укажува на одредени инфекции.

Појава на модринки

Ненадејните модринки по нозете се симптом на нарушување на работата на црниот дроб, автоимуни болести, воспаление на крвните садови или некое нарушување на крвта.

Изразени вени

Попуштените вени може да се појават во бременост, при прекумерна тежина или при недоволна физичка активност. Некогаш проблемот може да се реши со вежби и компресивна облека, но некогаш единственото решение е по хируршки пат.