Ви пречи звукот додека некој јаде? Можно е да имате мизофонија

Ако ви пречат луѓе кои гласно џвакаат храна, шматаат, зеваат или кашлаат, можеби имате мизофонија, односно синдром на селективна чувствителност на звук, тврдат лекарите.

Мизофонијата стручњаците ја објаснуваат како пореметување поради кое луѓето се посебно чувствителни на одредени звуци. Иако официјално, мизофонијата е опишана како невролошка состојба дури во 2001 година, многумина се прашуваат дали воопшто постои.

Но, недоамнешна студија покажала дека лицата со мизофонија во предниот дел на мозокот имале една разлика во однос на оние на кои таа состојба не им била дијагностицирана. Исто така, откриено е дека лицата кои страдаат од мизофонија почнуваат да се потат и срцето почнува забрзано да им чука кога ќе ги слушнат звуците кои ги иритираат.

Истовремено, студијата покажа дека мизофонијата може да влијае и на академскиот успех.

“Некои луѓе се посебно чувствителни на одредени звуци, како џвакањето, што може да биде доволно да им попречува во учењето“, изјавил коавторот на студијата Логан Фиорела, асистент на Унивезритетот во Џорџија.

Учениците и студентите со изразена мизофонија треба да избегнуваат учење на места каде има многу такви звуци. Ако тоа не е можно, штитници за ужи се вистинското решение, порачал д-р Фиорела.