Видови на болки во нозете кои не треба да ги игнорирате!

Луѓето кои пушат, имаат дијабетес или имаат семејна историја на васкуларни заболувања, срцев удар или мозочен удар се изложени на поголем ризик за ПАД. Ако имате некој од овие фактори на ризик и чувствувате болка во нозете, ве молиме направете дијагностички тест во сертифицирана васкуларна лабораторија за да одредите дали имате артериска или венска болест. Постојат медицински докази кои покажуваат дека луѓето со ПАД имаат поголем ризик за срцеви заболувања, срцев удар, ампутација или мозочен удар, па затоа е важно да закажете состанок со васкуларен лекар.

Видови на болки во нозете кои не треба да ги игнорирате!

Не ги игнорирајте болките во нозете како Томче! Томче е многу активен 62-годишен маж кој сака да лови риби и да игра шах. Прво забележал дека мускулите на нозете почнуваат да го болат кога ќе помине низ паркингот од автомобилот до влезот на самопослуга. Потоа, грчевите во нозете почнаа да влијаат на Томче додека тој излегуваше на својата секојдневна прошетка во соседството со своите пријатели. Тој мораше да застанува на секои 30  чекори. Како што одминуваше времето и болката во ногата се влошуваше, Томче мораше да застанува и да се одмора  на секои  5 чекори нагоре или надолу по скалите во неговата куќа во Берово. Чувствуваше дека неговите нозе како да престанале да работат и знаеше дека нешто навистина не е во ред, па конечно  заминал на  лекар. – Има многу милиони луѓе кои ги доживуваат симптомите на болка во нозете што ги  има Томче. Денес, ги споделуваме видовите на болки во нозете што не треба да ги игнорирате и зошто е навистина важно да не ги игнорирате.

Болката во нозете може да укаже на болест на вените или артериите

Често, болката во нозете е погрешно дијагностицирана како едноставно болки во мускулите или артритис. Реалноста е дека болките во нозете и грчевите може да бидат знаци на посериозна основна болест;  затоа, треба да разговарате за вашите предизвици со нозете со специјалист за васкуларни садови.

Болка или непријатност во нозете често се јавува во телото и бутовите додека вежбате или додека се одморате. Што може да предизвика оваа непријатност? Периферната артериска болест (ПАД), честа медицинска состојба која влијае на протокот на крв во долниот дел од телото, може да предизвика болка во нозете. Освен непријатност, проблемите со циркулаторниот систем може да предизвикаат губење на косата, промена на бојата, замор на нозете, промени во температурата на кожата и кожни лезии или чиреви. Многу од овие симптоми, заедно со непријатност во нозете, исто така може да бидат индикација за болест во вашите вени позната како болест на венска инсуфициенција.

Периферна артериска болест и болка во нозете

Секоја година, на милиони луѓе им се дијагностицира периферна артериска болест, која често се нарекува „лоша циркулација“, бидејќи акумулацијата на наслагите во вашата артерија го намалува протокот на крв.

Луѓето кои пушат, имаат дијабетес или имаат семејна историја на васкуларни заболувања, срцев удар или мозочен удар се изложени на поголем ризик за ПАД. Ако имате некој од овие фактори на ризик и чувствувате болка во нозете, ве молиме направете дијагностички тест во сертифицирана васкуларна лабораторија за да одредите дали имате артериска или венска болест. Постојат медицински докази кои покажуваат дека луѓето со ПАД имаат поголем ризик за срцеви заболувања, срцев удар, ампутација или мозочен удар, па затоа е важно да закажете состанок со васкуларен лекар.

Хронична венска инсуфициенција и болки во нозете

Хронична венска инсуфициенција (CVI) се јавува кога крвта во нозете не може правилно да тече назад кон срцето бидејќи вентилите што ја туркаат крвта се во ослабена состојба. Ова може да предизвика крвта да се „слива“ создавајќи притисок во вашите вени, што може да резултира со промена на бојата на нозете или стапалата, замор на нозете, оток или непријатност.

Ако имате повеќе од 50 години, сте со прекумерна тежина или дебели, пушите, живеете седентарен живот (со мала активност), сте бремени или работите на работа што бара да седите или стоите долги временски периоди или имате семејна историја на проширени вени, тогаш сте изложени на ризик за хронична венска инсуфициенција.

Дијабетичарите не треба да ја отфрлаат болката во нозете

Премногу често, дијабетичарите ја мешаат болката во нозете со невропатија или процесот на стареење – печење или болна непријатност во стапалата или бутовите. Ако вие или вашата сакана имате дијабетес, ве молиме не ги отфрлајте болките во нозете или „вкочанетоста“ како нормален знак на стареење. Можеби е нешто посериозно.

Болки во нозете кои НЕ треба да ги игнорирате

  1. Болка во нозете која не исчезнува кога ќе престанете да вежбате
  2. Чувство на тежина или замор
  3. Рани кои не се лекуваат
  4. Црвенило, топлина или необична нежност
  5. Студеност во ногата или стапалата во споредба со другите делови од телото
  6. Оток на нозете или промена на бојата
  7. Болка во телото по долги периоди на седење – како на пример патување во автомобил; возење на долги растојанија и возења со авион кои се подолги од два часа
  8. Губење на косата на нозете
  9. Скратен здив или болка во градите

Ако вие или вашата сакана имате повторливи болки во нозете или некој од горенаведените симптоми, закажете консултација со васкуларен специјалист што е можно поскоро. Васкуларниот специјалист ќе може да дијагностицира дали имате PAD, CVI или било која друга болест на вените или артериите како што е длабока венска тромбоза (ДВТ), а потоа ќе ви препише соодветен план за лекување.

Чекори што треба да ги преземете ако ви е дијагностициран PAD или CVI

Престанете да пушите: Ако сте пушач, сега е време да се откажете. Пушењето е главен фактор на ризик за ПАД и ЦВИ.

Контролирајте го вашиот крвен притисок: Високиот крвен притисок е „тивок убиец“ бидејќи нема симптоми, но може да го зголеми развојот на PAD и CVI.

Контролирајте го нивото на холестерол: Одржувањето на холестеролот во добар опсег помага да се спречи таложење на наслаги во артериите, што го намалува протокот на крвта.

Управувајте со вашата тежина: Ако вашиот БМИ е 25 или поголем, имате поголем ризик за срцеви заболувања. Контактирајте со здравствен работник за да научите здрави начини за управување со вашата тежина.

Движете се: Вежбањето може да го намали ризикот од срцев или мозочен удар. Дали знаевте дека 15-минутната прошетка низ населбата додава години во вашиот живот?