Вирусот кој се пренесува по сексуален пат предизвикува најсмртоносен вид рак, кој не дава никакви симптоми

Некои облици на тумори се посмртоносни и поопасни од други, а меѓу нив е и ракот на грлото на матката.

Доколку го откриете во првиот стадиум ќе имате најмногу шанси за излекување, но ако се открие во 4 стадиум тогаш постојат само 5 отсто шанси за преживување од оваа болест. Затоа е мошне важно минимум еднаш годишно секоја жена да оди на гинеколошки преглед, да направи ПАП тест и колпоскопија. Ракот на грлото на матката е најчест облик на рак кој се јавува кај жените над 35 години. Статистиката вели дека жените не се прегледуваат доволно често и мислат дека се е во ред бидејќи немаат никакви болки и симптоми.

Кои се првите знаци на оваа подмолна болест?

Повеќето жени со рак на грлото на матката немаат баш никакви симптоми заради што е мошне важно да се оди на редовни прегледи.

Рани симптоми на овој вид рак можат да бидат:

  1. Крвавење за време на секс или после него, меѓу менструации или после менопауза;
  2. Невообичаен исцедок од вагината, со сменета боја, мирис и конзистенција;
  3. Непријатен и болен секс;
  4. Болка во долниот дел од грбот;
  5. Несакано губење килограми.

Со напредување на болеста симптомите можат да бидат следни:

– Зголемен нагон за уринирање, крв во урината, дијареја, отекување на нозете.

ХПВ вирусот во 80 отсто од случаите е причина за развој на рак на грлото на матката, па дури 4 од 5 жени на кои им е дијагностициран овој тумор го имале во себе овој вирус. Чест е митот дека само промискуитетните луѓе можат да се заразат со ХПВ кој се пренесува по сексуален пат. Овој вирус може „да се закачи“ и после смамо еден незаштитен однос.