Вишните како решение за вашата несоница-интересна природна медицина

Вишните како решение за вашата несоница-интересна природна медицина.Несоницата и немирот се широко распространети прашања, бидејќи на многу луѓе им недостига квантитет  или квалитет на спиење или и двете. Но, дали е вистина? Дали пиењето сок од  вишна пред спиење навистина може да ви овозможи најмирен сон - или само ќе ви остави кисел вкус во устата?! Сите цреши содржат мелатонин, хемикалија надалеку позната дека предизвикува поспаност и спречува несоница. Вишните  значително повисоки нивоа на мелатонин од другите сорти на цреши. Дополнително, тие го поддржуваат одржувањето на триптофанот.

Вишните содржат повеќе мелатонин од другите видови цреши, што ги прави моќна помош за  сите што патат од несоница.

Зголемената ефикасност на спиењето – без разлика која е причината зад тоа – може да им обезбеди на поединците повеќе енергија во текот на дневните часови.

Ако сакате да додадете сок од  вишна во вашата дневна рутина, побарајте производ што не вклучува додаден шеќер.

 

Креаторите на видеата и потрошувачите на велнес  производите се во еуфорија  за придобивките на сокот од вишна во помошта за добро и квалитетно за спиење. Хаштагот #tartcherryjuice има повеќе од 40 милиони прегледи, а корисниците тврдат дека пијалокот може да им помогне и на возрасните и на децата да заспијат побрзо и да се разбудат одморени.

Несоницата и немирот се широко распространети прашања, бидејќи на многу луѓе им недостига квантитет  или квалитет на спиење или и двете. Но, дали е вистина? Дали пиењето сок од  вишна пред спиење навистина може да ви овозможи најмирен сон – или само ќе ви остави кисел вкус во устата?!

Сите цреши содржат мелатонин, хемикалија надалеку позната дека предизвикува поспаност и спречува несоница. Вишните  значително повисоки нивоа на мелатонин од другите сорти на цреши. Дополнително, тие го поддржуваат одржувањето на триптофанот.

„Вишните содржат хемикалија која ја инхибира деградацијата на триптофан, амино киселина која е поврзана со помагање на спиењето“.

Мелатонин и триптофан работат рака под рака за да го промовираат здравјето на спиењето. Мелатонин се синтетизира од триптофан, така што може да се претпостави дека зголемувањето на триптофан укажува на зголемување на мелатонин – а со тоа и подобар сон.

Вишните содржат хемикалија која ја инхибира деградацијата на триптофан, амино киселина која е поврзана со помагање на спиењето.

Иако сокот значително помага и за должината и за квалитетот на спиењето, нема убедливи докази дека некој би се чувствувал поодморен по будењето благодарение на конзумацијата на сок од  вишна. „Тоа не го прави човекот да се чувствува смирен, туку само му дозволува на човекот да спие подолго“, забележува д-р Гринвеј, кој   е еден од авторите на  истражувањето за влијанието на сокот од вишни врз цврстиот сон.

Сепак, не е изненадување што поединците кои имаат подобра ефикасност при спиењето, исто така, доживуваат поголема енергија при будењето. Тоа е јасната причина и последица, што повеќе квалитетен сон, тоа повеќе дневна енергија.

Иако се гледа дека сокот од  вишна влијае на сонот на поединецот,   има и други физички здравствени придобивки што ги обезбедува:

Може да го промовира здравјето на мозокот

Може да го подобри имунолошкиот систем

Може да го намали воспалението во организмот

Може да помогне во закрепнувањето со вежбање и да ја спречи или намали болката

 

 

Извор:

https://www.health.com/tart-cherry-juice-sleep-7110056

https://www.healthline.com/nutrition/10-tart-cherry-juice-benefits#TOC_TITLE_HDR_6

https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cherries