Високиот крвен притисок кај мажите и импотенцијата

Од што се плашат мажите и што ги тера да избегнуваат сексуални односи со партнерките.Скоро секој маж во одреден период од животот се запрашал дали сексот е добар начин за одржување на кондицијата или е премногу оптеретувачки за срцето, премногу опасен поради високиот крвен притисок. Овие прашања можеби звучат како машка шега, но тие се всушност доста важни - и сега имаат солидни научни одговори.

Од што се плашат мажите и што ги тера да избегнуваат сексуални односи со партнерките. Скоро секој маж во одреден период од животот се запрашал дали сексот е добар начин за одржување на кондицијата или е премногу оптеретувачки за срцето, премногу опасен поради високиот крвен притисок. Овие прашања можеби звучат како машка шега, но тие се всушност доста важни – и сега имаат солидни научни одговори.

За да ги проценат ефектите од сексуалната активност врз кардиоваскуларниот систем, истражувачите следеле волонтери додека вежбале на лента за трчање и за време на приватни сексуални активности дома. Покрај 13 жени, волонтерите вклучиле и 19 мажи, со просечна возраст од 55 години. Околу три четвртини од мажите биле во брак, а речиси 70 отсто од нив имале некаква форма на кардиоваскуларни болести, додека 53 отсто земале бета-блокатори. И покрај нивната здравствена историја на срцето, мажите пријавиле дека вежбаат околу четири пати неделно и имале сексуална активност во просек околу шест пати месечно…

Истражувачите ги следеле отчукувањата на срцето и крвниот притисок за време на стандардните тестови за вежбање на траката за трчање и за време на „вообичаената“ сексуална активност со познат партнер дома. Сите сексуални чинови завршувале со вагинален однос и машки оргазам. Траката за трчање се покажала понапорна! На скала на интензитет од 1 до 5, со максимум 5, мажите го оцениле вежбањето на лента за трчање со 4,6, а сексот со 2,7. Сексот бил уште помалку напорен за жените во однос на отчукувањата на срцето, крвниот притисок и напорот.

 

Некои мажи трошат повеќе енергија размислувајќи и зборувајќи за секс.

Но, сепак, се чини дека некои мажи трошат повеќе енергија размислувајќи и зборувајќи за секс отколку всушност да го имаат. Причината е главно стравот кој доаѓа со години и кој се засилува доколку има и кардиоваскуларни проблеми. За време на сексуалниот однос, пулсот на мажот ретко надминува 130 отчукувања во минута, а систолниот крвен притисок речиси секогаш останувал под 170. Генерално, просечната сексуална активност е оценета како блага до умерена кога станува збор за интензитетот на вежбање. Што се однесува до потрошувачката на кислород, тоа е приближно исто како косење трева со косилка или играње лесен пинг-понг. Сексот согорува околу 5 калории во минута, што е четири повеќе отколку што еден маж користи за да гледа телевизија, но тоа е отприлика исто како пешачење по теренот за да игра голф. Ако мажот може без потешкотии може да се искачи на првиот и вториот кат, треба да биде способен за секс, велат американските истражувачи.

Дали сексот може да предизвика срцев удар и аритмии?

Додека ја косите тревата, тоа може да ја зголеми потрошувачката на кислород, но веројатно нема да започне ништо друго. Но, стресот може да „испумпа“ дополнителен адреналин. Ментална напнатост и физички вежби заедно – го зголемуваат нивото на адреналин и може да предизвикаат срцев удар и аритмии или некои други абнормалности на срцевиот ритам. Но, дали сексот може да го направи истото? Во теорија – може. Но, во пракса тоа е навистина ретко, барем при конвенционален секс со познат партнер.

Истражувањата покажуваат дека помалку од еден од 100 срцеви удари се поврзани со сексуална активност, а за фатални аритмии стапката е само една од 200. Со други зборови, за здраво педесетгодишно лице, ризикот од срцев удар за време на благо вежбање е околу 1:1.000.000. Сексот го удвојува ризикот, но сепак е само 2:1.000.000. Кај мажите со срцеви заболувања ризикот е 10 пати поголем – но дури и за нив шансата да доживеат срцев удар за време на секс е само 20 на милион.

Лекови за еректилна дисфункција и висок крвен притисок

Мажите кои имаат проблеми со еректилната дисфункција и сакаат да земаат лекови, прво треба да се консултираат со својот лекар. Лековите за еректилна дисфункција вклучуваат силденафил (вијагра), варденафил (Левитра, Стакин) и тадалафил (Сиалис). Овие таблети генерално се сметаат за безбедни за мажи со висок крвен притисок кои инаку се во добра здравствена состојба.

Лековите за еректилна дисфункција не се препорачуваат за мажи со тешки кардиоваскуларни заболувања или мажи со висок крвен притисок кои имаат потешкотии со мокрењето или имаат други проблеми со уринарниот тракт. Никогаш не земајте лекови за еректилна дисфункција со нитрати кои се користат за лекување на болка во градите. Ова може да предизвика опасен пад на крвниот притисок.

Дали таблетите за еректилна дисфункција се безбеден начин за секс?

До неодамна, природата обезбедуваше ненамерна „заштита“ на мажите со срцеви заболувања. Многу фактори кои предизвикуваат срцеви заболувања, како што се пушењето, дијабетесот, високиот крвен притисок и абнормалните нивоа на холестерол, исто така предизвикуваат еректилна дисфункција. Честа врска е атеросклерозата, која може да ги оштети артериите во пенисот, како и срцето. Силденафил (вијагра), варденафил (Левитра), тадалафил (Цијалис) и аванафил (Стендра) го променија тоа. Околу 70 проценти од мажите со еректилна дисфункција реагираат доволно добро на апчиња за еректилна дисфункција за да им овозможат квалитетен сексуален однос. Сексот можеби е безбеден за повеќето мажи со срцеви заболувања, но дали таблетите за еректилна дисфункција се безбеден начин за секс?

За мажите со стабилна коронарна артериска болест и добро контролирана хипертензија, одговорот е да – со една многу, многу важна квалификација: мажите кои земаат нитратни лекови во која било форма не можат да користат апчиња за еректилна дисфункција.

Ова ограничување ги вклучува сите препарати на нитроглицерин, вклучително и нитрати со долго дејство; нитроглицерин спрејови, малтери и пасти. За среќа, постојат и други третмани за еректилна дисфункција кои се безбедни за мажи со срцеви заболувања, дури и ако користат нитрати.

 

Самиот крвен притисок влијае на квалитетот на сексот

Високиот крвен притисок може да влијае на целокупното задоволство од сексот. Поврзаноста помеѓу високиот крвен притисок и сексуалните проблеми кај мажите е докажана, а се уште не е докажано дека високиот крвен притисок е виновникот за сомнителниот квалитет на сексуалниот живот на жените.

Со текот на времето, високиот крвен притисок ја оштетува слузницата на крвните садови и доведува до стврднување и стеснување на артериите (атеросклероза), ограничувајќи го протокот на крв. Тоа значи дека помалку крв тече во пенисот. За некои мажи, намалениот проток на крв го отежнува постигнувањето и одржувањето на ерекција, што е чест проблем кај постарите мажи. Дури и една епизода на еректилна дисфункција може да предизвика анксиозност. Стравот да не се повтори може да ги наведе мажите да избегнуваат секс, што може да влијае на нивниот однос со нивните сексуални партнери и да доведе до депресија. Високиот крвен притисок може да ја попречи и ејакулацијата и да ја намали сексуалната желба.

 

Ефектот на високиот крвен притисок врз сексуалните проблеми кај жените не е целосно јасен, но можно е високиот крвен притисок да влијае на сексуалниот живот на жените. Високиот крвен притисок може да го намали протокот на крв во вагината, што може да ја намали релаксацијата на мазните мускули. Кај некои жени, ова може да предизвика намален сексуален нагон или возбуда, тешкотии во постигнувањето оргазам и сувост на вагината. Исто како и мажите, жените можат да доживеат анксиозност и проблеми во врската поради сексуална дисфункција.

Некои лекови за висок крвен притисок може да влијаат на сексуалниот нагон или сексуалната функција. Таблетите за исфрлање вода (диуретици) можат да го намалат силниот проток на крв во пенисот, што го отежнува постигнувањето на ерекција. Тие исто така може да доведат до губење на цинк, кој е неопходен за производство на половиот хормон тестостерон. Бета блокаторите од постарата генерација како пропранолол обично се поврзани со сексуална дисфункција. Земањето лекови точно како што е пропишано може да го намали ризикот од несакани ефекти, вклучително и сексуални проблеми. Префрлувањето на понов тип на бета блокатори ја подобрува состојбата и кај мажите и кај жените.

Сè на сè, животот со висок крвен притисок обично не значи откажување од задоволувачки сексуален живот. Отворен и искрен разговор со докторот може да ви помогне подобро да управувате со третманот и да ги надминете сите проблеми.