Високиот крвен притисок кај жените директно поврзан и со појавата на рак на дојка?

Ако имате висок крвен притисок, спаѓате и во ризична група за заболување од рак на дојка.

Иако лекарите секогаш го поврзувале високиот крвен притисок и ракот на дојка, до сега не била позната причина. Ново итсражување причината ја пронашло во протеинот, како и во карактеристиките на пацинетот.

Ако имате висок крвен притисок, спаѓате и во ризична група за заболување од рак на дојка.

Имено, познато е дека високиот притисок делумно го зголемува ризикот од рак на дојка, а докажано дека жените со висок притисок имаат за 15% поголеми шанси за развој на рак на дојка од оние кои немаат хипертензија. Сепак, не се знаела причината за тоа.

Најзагрозени се жените во менопауза

Научниците пронашле поврзаност и велат дека причината може да биде во протеинот GRK4. Тоа е протеин кој се поврзува со високиот крвен притисок, оти високото ниво на овој протеин може да доведе до висок притисок, а од друга страна тој протеин може да се најде во ткивото на дојката.  Истражувањето наведениот симптом го пронашле само во канцерогеното ткиво на дојката.