Со високите температури се внесуваат и повеќе течности, но не сите. Внимавајте!

Редовно и доволно внесувајте течности, најдобро вода

Start your day with some warm lemon water

Во периодот што ни претстои она што не можеме да го избегнеме се високите температури, но со сигурност можеме да се заштитиме и да внимаваме на нивото на течности што ги внесуваме. Редовно и доволно внесувајте течности, најдобро вода.

Како резултат на високите температури повеќе се потиме, па заради тоа и губиме доста вода и минерални соли кои е потребно да бидат надоместени. При високи дневни температури одбегнувајте алкохолни пијалаци, како и консумација на газирани пијалаци, кафе и други напитоци кои содржат кофеин, кој, пак, делува како диуретик.

И што е најважно – не чекајте да почувствувате жед за да пиете вода и да – јадете овошје и зеленчук кои изобилуваат со вода, како што се краставици, домати, зелена салата, цитруси, јаболка, цреши, вишни… Исто така, јадете помали, но почести оброци и одбегнувајте премногу солена и масна храна.