Влакната на лицето не се секогаш наследни, често се знак за здравствен проблем!

Доколку забележите влакна на лицето не би требало веднаш да помислите дека тоа се должи на генетиката

Вистина оваа појава може да биде наследна, но не е секогаш во тоа работата. Исто така, може да се должи на годините или менопаузата. Оваа појава кај жените често може да укажува и на некои промени во организмот, како што се:

Хормонален дисбаланс

Хормоните се најчести причинители на промените во телото, а тоа вклучува и појава на влакненца на брадата и лицето воопшто. Во прашање е преголемо количество машки полови хормони во женското тело.

Животен период

Влакненцата на лицето одат рака под рака со годините, па така секоја жена би требало да ги очекува. Може да се појават за време на менопаузата зашто тогаш жените произведуваат помалку естроген.

Полицистични јајници

Ова е сериозна состојба која не влијае само на појавата на влакненца, туку и на репродуктивното здравје, како и на хормоните. Самата појава на влакненца не мора да биде знак за полицистични јајници, но ако на тоа ги додадеме и нередовните менструални циклуси, губењето тежина, неплодноста, а понекогаш и цисти на јајниците, тогаш медицинска помош е неопходна.

Бременост или контрацепција

Бременоста има големо влијание на женското тело, а појавата на влакненца не е причина за грижа. Кога хормоните ќе се вратат во нормала, ќе исчезнат и влакненцата. Тие понекогаш може да се јават и заради земање контрацептивни пилули.