Влијанието на зимата на човечкото тело и здравје

Зимските месеци носат мноштво временски промени бидејќи температурата паѓа на речиси нула. Целиот овој студен, сув воздух - заедно со повеќе време поминато во затворен простор како резултат - влијае на телото. Може да го забележиме на мали начини, со испукани усни, течење на носот и помодрени зглобови. Но, тоа се само мали показатели за прилагодувањето на нашите тела на ниските температури и зимските услови.

Зимските месеци носат мноштво временски промени бидејќи температурата паѓа на речиси нула. Целиот овој студен, сув воздух – заедно со повеќе време поминато во затворен простор како резултат – влијае на телото.
Може да го забележиме на мали начини, со испукани усни, течење на носот и помодрени зглобови. Но, тоа се само мали показатели за прилагодувањето на нашите тела на ниските температури и зимските услови.


Еве некои од начините на кои зимата влијае на телото.

Срцето
Падот на температурата може да предизвика стеснување и стеснување на крвните садови. Што значи дека кога надвор е студено, срцето мора да работи понапорно за да пумпа крв низ телото. Ова може да придонесе и за зголемен крвен притисок, зголемен пулс и згуснување на крвта.
Дополнителниот стрес на срцето може да го зголеми ризикот од срцеви проблеми, особено кај оние со постоечки срцеви заболувања или кај постарите возрасни лица.

Белите дробови
Студеното време е проблем не поради самите ниски температури. Прашањето е во содржината на влага: ладниот воздух има тенденција да задржува помалку влага од топлиот воздух. И бегството од сувиот воздух во зима може да биде тешко: често воздухот во затворените простории е неверојатно сув, бидејќи ги креваме термостатите за да се бориме со ниските температури надвор.
Студеното време е чест предизвикувач на астма. Ладниот воздух надвор може да предизвика отекување на дишните патишта во вашето тело – што ги прави потесни. Ова го отежнува воздухот да помине низ белите дробови. Ладниот воздух, исто така, може да предизвика затегнување и стегање на мускулите во телото, што исто така го спречува воздухот да минува низ. Луѓето со астма имаат чувствителни бронхијални цевки кои лесно може да се иритираат, што резултира со симптоми на астма како кашлање, отежнато дишење и отежнато дишење.
Луѓето со ХОББ, или хронична опструктивна белодробна болест, може да доживеат грчеви на белите дробови како резултат на изложеност на ладен воздух – што може да се чувствува слично на напад на астма.

Синусите
Ладниот воздух, исто така, може да ја исуши слузта во вашите синуси – што е проблем за луѓето со и без хронични белодробни заболувања. Кога слузта во вашите синуси ќе се исуши, телото може да прекомпензира и да произведе уште повеќе слуз. Ладниот воздух што влегува во носот, исто така, може да предизвика проширување на садовите во вашиот нос и да стимулира повеќе производство на слуз. Ова е причината зошто откако ќе влезете од надвор на студ, често ви тече носот.


Кога слузта се суши, телото е исто така ранливо на инфекции – што може да биде поголем здравствен ризик за луѓето со хронични проблеми со дишењето. Зголеменото производство на слуз, исто така, може да ја зголеми конгестија и да ги влоши другите респираторни симптоми кај луѓето со хронични проблеми со дишењето.

Кожата
Ниските температури често значат ниска влажност и екстремно сув воздух. Нема големо олеснување ниту во затворените простории, бидејќи системите за греење во затворените простории честопати произведуваат топол воздух кој е исто така екстремно сув. Дополнително, топлото туширање во зима може да се чувствува одлично – но топлата вода дополнително може да придонесе за сувост и чешање на кожата.


Преминот од ладен надворешен воздух на топол внатрешен воздух може да предизвика црвенило и воспаление на кожата, бидејќи крвните садови во кожата брзо се шират и се собираат за да се приспособат на промената на температурата.
Сувоста е често предизвикувач за кожни заболувања како псоријаза и егзема. Ако имате хронична состојба на кожата и работите со давател на здравствена заштита за да ги контролирате симптомите, разговарајте со него за тоа како најдобро да се движите по предизвикувачите на студеното време во текот на зимските месеци.

Лица со артритис
Ладното време не предизвикува артритис, но експертите велат дека може да ги влоши болките и болките. Ниските температури можат да ја забават циркулацијата на крвта, да ја зголемат чувствителноста на телото на болка и да предизвикаат грчеви во мускулите.

Често, како што се намалуваат температурите, се менува и количината на воздушен притисок во атмосферата (барометриски притисок). Некои луѓе сметаат дека нивните зглобови реагираат и на овој вид на промена – бидејќи падот на барометрискиот притисок може да предизвика проширување на мускулите и тетивите во телото; притискање на веќе болен зглоб.